Gulasz z ciecierzycy
Żeby gulasz był dobry, nie zawsze musi zawierać mięso. Aby się o tym przekonać, wypróbuj przepis na pyszną odmianę tradycyjnego dania. Gulasz z ciecierzycą to doskonała alternatywa dla wegetarian oraz osób, które z dowolnych przyczyn starają się ograniczać spożywanie mięsa.
Składniki
- 1 puszka Ciecierzyca
- 1 sztuka Cebula
- 3 ząbki Czosnek
- 3 łyżki Olej
- 2 sztuki Marchew
- 6 sztuk Ziemniaki
- 10 sztuk Pieczarki
- 1 sztuka Papryka czerwona
- 1 opakowanie Pomidory w puszce
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Kminek mielony
- Mielona papryka czerwona
- Majeranek
Przygotowanie
- 1
Obierz cebulę, pokrój ją na drobne kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju.
- 2
Gdy cebula zmięknie, do garnka dodaj drobno posiekany czosnek (można go zetrzeć lub przecisnąć przez praskę). Całość smaż jeszcze ok. 60 sek.
- 3
Następnie dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i delikatnie posól warzywa, aby wypuściły trochę soku.
- 4
Teraz do garnka dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, a po minucie dorzuć plastry pieczarek.
- 5
Całość dopraw mielonym pieprzem, a zaraz po nim dodaj pozostałe przyprawy: mieloną paprykę czerwoną, mielony kminek oraz zioła.
- 6
Następnie dodaj składniki z puszki — pomidory oraz ciecierzycę — i zalej je bulionem warzywnym lub wodą.
- 7
Całość duś na małym ogniu przez ok. 30 minut, a na koniec dopraw odrobiną soli i majerankiem.
- 8
Wegetariański gulasz z ciecierzycy gotowy! Danie podawaj np. z białym pieczywem.
Wypróbuj także przepis na węgierską zupę gulaszową.
Dania wegetariańskie zyskują coraz większą popularność. Przepis na gulasz z ciecierzycy jest gwarancją zdrowego i sycącego posiłku, bogatego w białko i cenne witaminy. Fakt ten docenią zwłaszcza osoby na diecie wegetariańskiej. Bezmięsny gulasz z warzywami i cieciorką jest atrakcyjną alternatywą dla dań mięsnych, przez wzgląd na właściwości, które zawarte są w cieciorce. Bogactwo aminokwasów, minerałów, witamin i wspomnianego już białka sprawiają, że ciecierzyca określana jest często mianem super food.
Gulasz z ciecierzycy nie tylko dla wegetarian
Gulasz z ciecierzycy to propozycja na sycący i rozgrzewający posiłek, którego smak docenią nawet najwięksi wielbiciele mięsa. Odpowiednio dobrane składniki przyczyniają się do tego, że danie, które z pozoru może wydawać się banalne, staje się istnym przysmakiem. Cieciorka, zarumieniona cebula, czosnek, papryka, marchewka, pieczarki i pomidory, w towarzystwie przypraw sprawiają, że brak akcentu mięsnego w ogóle nie jest wyczuwalny. Może nawet stać się głównym atutem dania.
Przepis nadaje się ponadto dla osób, które preferują dania jednogarnkowe. To nie tylko oszczędność czasu i zabrudzonych naczyń, ale i niesamowita wygoda. Gulasz z ciecierzycy z powodzeniem nadaje się do spożycia na drugi dzień. Dodatkowym atutem tego bezmięsnego posiłku jest to, że jego przygotowanie zajmuje niecałą godzinę. To przykład przepisu na lekkie i proste, ale niezwykle smaczne danie, które z pewnością zniknie z talerzy w mgnieniu oka.