Gulasz z ciecierzycy

Gulasz z ciecierzycy
Źródło: StockFood

Składniki

  • 1 puszka Ciecierzyca
  • 1 sztuka Cebula
  • 3 ząbki Czosnek
  • 3 łyżki Olej
  • 2 sztuki Marchew
  • 6 sztuk Ziemniaki
  • 10 sztuk Pieczarki
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 opakowanie Pomidory w puszce
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Kminek mielony
  • Mielona papryka czerwona
  • Majeranek

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz cebulę, pokrój ją na drobne kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju.

  2. 2

    Gdy cebula zmięknie, do garnka dodaj drobno posiekany czosnek (można go zetrzeć lub przecisnąć przez praskę). Całość smaż jeszcze ok. 60 sek.

  3. 3

    Następnie dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i delikatnie posól warzywa, aby wypuściły trochę soku.

  4. 4

    Teraz do garnka dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, a po minucie dorzuć plastry pieczarek.

  5. 5

    Całość dopraw mielonym pieprzem, a zaraz po nim dodaj pozostałe przyprawy: mieloną paprykę czerwoną, mielony kminek oraz zioła.

  6. 6

    Następnie dodaj składniki z puszki — pomidory oraz ciecierzycę — i zalej je bulionem warzywnym lub wodą.

  7. 7

    Całość duś na małym ogniu przez ok. 30 minut, a na koniec dopraw odrobiną soli i majerankiem.

  8. 8

    Wegetariański gulasz z ciecierzycy gotowy! Danie podawaj np. z białym pieczywem.

     

    Wypróbuj także przepis na węgierską zupę gulaszową.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też