Chleb bananowy dla dzieci
Alternatywą dla tradycyjnego pieczywa jest chleb bananowy. To słodki wypiek, który nadaje się również dla dzieci. Jak zrobić chleb bananowy? Skorzystaj z poniższego przepisu.
Składniki
- 4 sztuki Banan
- 0.5 Szklanka Mąka pełnoziarnista
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 100 g Masło
- 1 Jajko
- 2 łyżki Mielone orzechy włoskie
- 1 laska Wanilia
- 1 łyżka Żurawina
- 1 łyżka Rodzynki
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona
Przygotowanie
- 1
Wyjmij masło z lodówki, rozpuść je w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
- 2
Łyżkę rodzynek zalej wrzącą wodą.
- 3
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C.
REKLAMA - 4
Obierz banany ze skórki i rozgnieć je, używając widelca. Miazgę z owoców przełóż do dużej miski, dodaj do niej przestudzone masło i jedno jajko. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką. Następnie do miski dodaj mąkę, rodzynki, odsączoną z wody żurawinę, zeskrobane z laski wanilii nasiona oraz sodę oczyszczoną i zmielone orzechy. Całość mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- 5
Masę na chleb bananowy przełóż do formy o wymiarach 10 × 20 cm.
- 6
Chleb bananowy piecz przez ok. godzinę.
- 7
Posiłek nadaje się dla dzieci od 10. miesiąca życia.
Zobacz także: