Chleb bananowy dla dzieci

Chleb bananowy z żurawiną i orzechami
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 4 sztuki Banan
  • 0.5 Szklanka Mąka pełnoziarnista
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 100 g Masło
  • 1 Jajko
  • 2 łyżki Mielone orzechy włoskie
  • 1 laska Wanilia
  • 1 łyżka Żurawina
  • 1 łyżka Rodzynki
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona

Przygotowanie

  1. 1

    Wyjmij masło z lodówki, rozpuść je w rondelku i odstaw do ostygnięcia.

  2. 2

    Łyżkę rodzynek zalej wrzącą wodą.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C.

  4. 4

    Obierz banany ze skórki i rozgnieć je, używając widelca. Miazgę z owoców przełóż do dużej miski, dodaj do niej przestudzone masło i jedno jajko. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką. Następnie do miski dodaj mąkę, rodzynki, odsączoną z wody żurawinę, zeskrobane z laski wanilii nasiona oraz sodę oczyszczoną i zmielone orzechy. Całość mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  5. 5

    Masę na chleb bananowy przełóż do formy o wymiarach 10 × 20 cm.

  6. 6

    Chleb bananowy piecz przez ok. godzinę.

  7. 7

    Posiłek nadaje się dla dzieci od 10. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też