Wyborna zapiekanka z kalafiora, gotowa już po godzinie

Zapiekanka z kalafiora
Źródło: GettyImages

Składniki

Zapiekanka z kalafiora

  • 1 sztuka Kalafior
  • 100 g Szynka
  • 100 g Boczek
  • 100 g Ser żółty
  • 0.5 Szklanka Mleko
  • 1 szklanki Śmietana
  • 1 pęczek Koperek
  • 3 Jajko
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Usuń z kalafiora zielone liście i dokładnie go umyj. Następnie wykrój głąb, podziel warzywo na mniejsze różyczki i gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 8 minut. Po wskazanym czasie odcedź kalafior z wody i pozostaw do wystygnięcia.

  2. 2

    Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  3. 3

    Boczek oraz szynkę pokrój w cienkie paseczki.

  4. 4

    Umyj koperek i bardzo drobno go posiekaj.

  5. 5

    Jajka ubij za pomocą rózgi tak jak do omleta. Pod koniec dodaj mąkę pszenną, mleko, śmietanę, sól i czarny pieprz mielony. Całość bardzo starannie wymieszaj.

  6. 6

    W naczyniu żaroodpornym układaj kawałki kalafiora na przemian z szynką oraz boczkiem. Całość możliwie równomiernie zalej przygotowaną masą jajeczną. Wierzch zapiekanki z kalafiorem posyp obficie startym serem żółtym.

  7. 7

    Tak przygotowaną zapiekankę umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C i piecz przez ok. 20 minut. Gotową zapiekankę z kalafiora podawaj z drobno posiekanym koperkiem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też