Wyborna zapiekanka z kalafiora, gotowa już po godzinie
Zapiekanka z kalafiora to idealny przepis na letni obiad. Receptura jest niewiarygodnie prosta i można z powodzeniem przygotować ją nawet dzień przed planowanym podaniem, a następnie zapiec w piekarniku i cieszyć się smakowitym, gorącym posiłkiem, idealnym dla całej rodziny. Zapiekanka z kalafiora to również fantastyczna propozycja na zwiększenie spożycia warzyw w diecie zarówno dorosłych, jak i oraz dzieci. Atrakcyjna forma przekąski zachęci do jedzenia nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki
Zapiekanka z kalafiora
- 1 sztuka Kalafior
- 100 g Szynka
- 100 g Boczek
- 100 g Ser żółty
- 0.5 Szklanka Mleko
- 1 szklanki Śmietana
- 1 pęczek Koperek
- 3 Jajko
- 1 łyżka Mąka pszenna
- 1 szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Usuń z kalafiora zielone liście i dokładnie go umyj. Następnie wykrój głąb, podziel warzywo na mniejsze różyczki i gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 8 minut. Po wskazanym czasie odcedź kalafior z wody i pozostaw do wystygnięcia.
- 2
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- 3
Boczek oraz szynkę pokrój w cienkie paseczki.
- 4
Umyj koperek i bardzo drobno go posiekaj.
- 5
Jajka ubij za pomocą rózgi tak jak do omleta. Pod koniec dodaj mąkę pszenną, mleko, śmietanę, sól i czarny pieprz mielony. Całość bardzo starannie wymieszaj.
- 6
W naczyniu żaroodpornym układaj kawałki kalafiora na przemian z szynką oraz boczkiem. Całość możliwie równomiernie zalej przygotowaną masą jajeczną. Wierzch zapiekanki z kalafiorem posyp obficie startym serem żółtym.
- 7
Tak przygotowaną zapiekankę umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C i piecz przez ok. 20 minut. Gotową zapiekankę z kalafiora podawaj z drobno posiekanym koperkiem.
Zobacz także:
Kalafior jest warzywem, które głównie kojarzy się ze smażonymi na głębokim tłuszczu panierowanymi różyczkami — nic bardziej mylnego. Można wykorzystać ten smakowity dar natury do przygotowania wielu wyśmienitych, a co ważniejsze niekonwencjonalnych przepisów. Jednym z nich jest zapiekanka z kalafiora. To pomysł na wspaniały posiłek, który praktycznie robi się sam. Do jego wykonania potrzeba kilku prostych i nieobciążających nadto portfela składników. Zapiekanka z kalafiora może być spożywana samodzielnie lub stanowić dodatek do obiadu. Wykorzystanie przysmaku oraz to, w jakiej formie znajdzie się na talerzu, zależy jedynie od pomysłu kucharza.
Koniecznie wypróbuj poniższy przepis, który z pewnością zachwyci całą rodzinę i bliskich.
Z czym podawać zapiekankę z kalafiora? Poznaj nasze propozycje
Zapiekanka z kalafiora smakuje doskonale podana samodzielnie. Rekomendujemy jednak spróbować także serwować ją z porcją smakowitego sosu czosnkowego, który również można wykonać własnymi siłami. Inną możliwością serwowania zapiekanki z kalafiorem jest zapieczenie jej z talarkami ugotowanych wcześniej ziemniaków. Taka modyfikacja podstawowego przepisu sprawi, że stanie się on bardziej sycący. Wystarczy gotować ziemniaki przez ok. 20 minut, a po tym czasie pokroić je w możliwie jak najrówniejsze plasterki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie wszystkie pozostałe czynności wykonać zgodnie z opisaną poniżej recepturą.
Zobacz także: Lekka zapiekanka warzywna, którą pokochasz już od pierwszego kęsa
Zapiekanka z kalafiorem będzie także smakowała rewelacyjnie z dodatkiem ugotowanego makaronu. Jeżeli ma ona stanowić samodzielne danie, warto także dodać do niej kawałki usmażonego fileta z piersi kurczaka. Zwiększy on zawartość pełnowartościowego białka w przepisie.