Rewelacyjny przepis na najlepsze ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto ze śliwkami — ciasto

  • 35 g Świeże drożdże
  • 150 g Cukier
  • 600 g Mąka pszenna
  • 2 Jajko
  • 80 g Roztopione masło
  • 1 kg Śliwki węgierki
  • 150 ml Mleko

Kruszonka

  • 200 g Mąka pszenna
  • 120 g Masło
  • 100 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Podgrzej 75 ml mleka i rozpuść w nim drożdże. Następnie dodaj 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i całość wymieszaj. Gotowy zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

  2. 2

    Po upływie oznaczonego czasu do zaczynu drożdżowego dodaj mąkę, jajka, rozpuszczone masło, mleko oraz cukier. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, aż nabierze elastyczności. Gotową masę odłóż do wyrośnięcia na 1 godzinę.

  3. 3

    Umyj, przepołów i wydryluj śliwki. Następnie połącz ze sobą składniki do kruszonki i mieszaj aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotową kruszonkę schłodź w zamrażarce. 

  4. 4

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułóż śliwki skórkami do dołu. Całość obficie posyp schłodzoną kruszonką. 

  5. 5

    Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C  i piecz przez ok. 50–60 minut.  

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też