Dynia pieczona, jakiej jeszcze nigdy nie jadłeś!

Dynia pieczona
Źródło: GettyImages

Składniki

Dynia pieczona

  • 200 g Ser feta
  • 8 łyżek Oliwa z oliwek
  • 1 kg Dynia
  • 2 łyżeczki Zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Dynię starannie umyj, a następnie pokrój roślinę na mniejsze kawałki. Z każdej części obierz skórkę, usuń gniazda nasienne wraz z włóknami i pokrój na jeszcze mniejsze fragmenty. Każda kostka powinna mieć bok o długości ok. 2 cm. 

  2. 2

    Kawałki dyni umieść w misce i dodaj do niej oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, słodką paprykę oraz sól. 

  3. 3

    Tak przygotowaną dynię przełóż do naczynia do zapiekania.

  4. 4

    Formę umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C i piecz dynię przez ok. 40 minut. 

  5. 5

    Po upływie wskazanego czasu wyjmij dynię pieczoną, a na jej wierzch pokrusz kawałki fety. Następnie włóż ją ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut, nie zmieniając temperatury pieczenia. Pieczona dynia może zostać podana od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Smakuje doskonale podana samodzielnie lub jako dodatek do dania głównego. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też