Tarta z cukinią — pomysł na wielozadaniowy posiłek

Tarta z cukinią
Źródło: GettyImages

Składniki

Tarta z cukinią — ciasto

  • 100 g Masło
  • 1 łyżka Woda
  • 200 g Mąka pszenna
  • 0.25 Łyżeczka Sól

Tarta z cukinią — nadzienie

  • 3 Jajko
  • 1 ząbek Czosnek
  • 500 g Cukinia
  • 1 łyżka Masło klarowane
  • 200 ml Śmietana 30%
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • 75 g Ser Cheddar

Przygotowanie

  1. 1

    Składniki na ciasto połącz w malakserze lub na stolnicy i zagniataj, tworząc z niego jednolitą masę.

  2. 2

    Zagniecione ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki, przynajmniej na godzinę.

  3. 3

    Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuj je na kształt okrągłego placka i przełóż do formy dedykowanej tarcie. 

  4. 4

    Po ułożeniu ciasta w foremce dociśnij starannie boki, a spód nakłuj za pomocą widelca. Przygotowane w formie ciasto włóż do lodówki na kolejne 15 minut.

  5. 5

    Po upływie wskazanego czasu ciasto na tartę z cukinią wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piecz przez kwadrans.

  6. 6

    W trakcie pieczenia spodu przystąp do szykowania farszu cukinię pokrój na cienkie plastry, a cebulę i czosnek w drobną kostkę.

  7. 7

    Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć na nie pokrojone warzywa. Po wstępnym podsmażeniu składników zmniejsz ogień i duś warzywa przez ok. 6 min.

  8. 8

    Jaja, śmietanę, oregano, sól i pieprz połącz w misce. Wymienione składniki starannie wymieszaj. 

  9. 9

    Ser zetrzyj na tarce, na oczkach o średniej wielkości, po czym przełóż go do oddzielnej miski.

  10. 10

    Upieczony spód tarty wyjmij z piekarnika i wyłóż na niego uduszone warzywa.

  11. 11

    Na rozłożoną cukinię i cebulę wysyp starty wcześniej ser. Tartę z cukinią zalej masą jajeczną. 

  12. 12

    Tak przygotowany posiłek ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 30-35 minut.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też