Tarta z cukinią — pomysł na wielozadaniowy posiłek
Tarta to rodzaj wypieku, który doskonale sprawdza się zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Z powodzeniem może pełnić rolę sycącej przekąski, a nawet dania obiadowego. Do stworzenia przepysznej tarty najczęściej wykorzystywane są sezonowe warzywa lub owoce. W sezonie letnim wśród warzyw króluje cukinia, która doskonale nadaje się jako główny składnik tarty na słono. Ten francuski specjał jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Można go przyrządzić jako szybkie danie obiadowe lub zabrać ze sobą do pracy jako lunch.
Składniki
Tarta z cukinią — ciasto
- 100 g Masło
- 1 łyżka Woda
- 200 g Mąka pszenna
- 0.25 Łyżeczka Sól
Tarta z cukinią — nadzienie
- 3 Jajko
- 1 ząbek Czosnek
- 500 g Cukinia
- 1 łyżka Masło klarowane
- 200 ml Śmietana 30%
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- 1 sztuka Cebula
- 1 łyżeczka Suszone oregano
- 75 g Ser Cheddar
Przygotowanie
- 1
Składniki na ciasto połącz w malakserze lub na stolnicy i zagniataj, tworząc z niego jednolitą masę.
- 2
Zagniecione ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki, przynajmniej na godzinę.
- 3
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuj je na kształt okrągłego placka i przełóż do formy dedykowanej tarcie.
- 4
Po ułożeniu ciasta w foremce dociśnij starannie boki, a spód nakłuj za pomocą widelca. Przygotowane w formie ciasto włóż do lodówki na kolejne 15 minut.
- 5
Po upływie wskazanego czasu ciasto na tartę z cukinią wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piecz przez kwadrans.
- 6
W trakcie pieczenia spodu przystąp do szykowania farszu — cukinię pokrój na cienkie plastry, a cebulę i czosnek w drobną kostkę.
- 7
Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć na nie pokrojone warzywa. Po wstępnym podsmażeniu składników zmniejsz ogień i duś warzywa przez ok. 6 min.
- 8
Jaja, śmietanę, oregano, sól i pieprz połącz w misce. Wymienione składniki starannie wymieszaj.
- 9
Ser zetrzyj na tarce, na oczkach o średniej wielkości, po czym przełóż go do oddzielnej miski.
- 10
Upieczony spód tarty wyjmij z piekarnika i wyłóż na niego uduszone warzywa.
- 11
Na rozłożoną cukinię i cebulę wysyp starty wcześniej ser. Tartę z cukinią zalej masą jajeczną.
- 12
Tak przygotowany posiłek ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 30-35 minut.
Zobacz także:
Sekretem udanej tarty z cukinią jest odpowiednio przygotowany spód. Podstawą może być ciasto kruche lub półkruche, ciasto francuskie czy ciasto filo. W tym przepisie wykorzystamy ciasto kruche. Jak je przyrządzić, aby miało idealną strukturę i smak? Kluczową kwestią są proporcje. Tradycyjny przepis na kruche ciasto do tarty z cukinii zakłada, że powinno być tworzone w proporcji 3:2 — 300 g mąki na 200 g masła.
Kolejną istotną kwestią w przypadku ciasta kruchego, jest temperatura składników. Masło, z którego jest przygotowywane powinno być zimne i twarde, w żadnym wypadku nie powinno być roztopione. Chcąc zachować odpowiednią konsystencję i stan składników, ciasto najlepiej zagnieść jak najszybciej. Dzięki temu kontakt składników z ciepłem z otoczenia zostanie maksymalnie ograniczony, a ciasto zachowa właściwą formę i konsystencję.
Zobacz także: Kremowa tarta z brokułami — pyszny obiad dla całej rodziny
Tarta z cukinią — proste sposoby na urozmaicenie przepisu
Podstawowy przepis na tartę z cukinią można wzbogacać różnymi dodatkami. Pasjonaci potraw mięsnych mogą zmodyfikować danie, dodając do niego kurczaka lub wędzony boczek. Natomiast entuzjaści kuchni wegetariańskiej, powinni wypróbować wersję tarty z cukinią i łososiem lub serem feta. Doskonałym sposobem na urozmaicenie potrawy są suszone pomidory, zioła, oliwki, a nawet orzechy.
Gotową tartę z cukinią można serwować jako osobne danie lub wykwintny dodatek do mięs i ryb. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, w połączeniu z jogurtem naturalnym i suszonymi ziołami lub sosem czosnkowym.