Włoska focaccia idealna jako przystawka

Włoska focaccia
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na focaccię

  • 500 g Mąka pszenna tortowa
  • 50 Świeże drożdże
  • 60 ml Oliwa z oliwek
  • 2 szczypty Sól
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 łyżka Cukier
  • 2 łyżki Rozmaryn

Przygotowanie

  1. 1

    Robienie focacci zaczynamy od rozrobienia w 80 ml ciepłej wody opakowania świeżychdrożdży. Po ich rozmieszaniu w wodzie zostawiamy roztwór w ciepłym miejscu do czasu wyrośnięcia drożdży.

  2. 2

    Kolejny krok do umieszczenie w misce mąki z solą i dodanie do nich drożdży. Składniki dokładnie mieszamy, a po dodaniu około 200 ml wody oraz oliwy z oliwek zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić samodzielnie rękami lub sięgnąć po wsparcie robota kuchennego.

  3. 3

    Po wyrobieniu, ciasto na włoską focaccię zostawiamy na pełną godzinę do wyrośnięcia. Dobrze, żeby ciasto dochodziło w miejscu ciepłym i z daleka od przeciągów.

  4. 4

    Po godzinie przenosimy ciasto z miski do blaszki do pieczenia, którą wcześniej nasmarowaliśmy tłuszczem oliwy. Ciasto ugniatamy na płasko i nacieramy oliwą, po czym posypujemy świeżym rozmarynem.

  5. 5

    Tak przygotowana focaccia ponownie na godzinę trafia w ciepłe miejsce na krótki odpoczynek. Kiedy skończy leżakować, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjuszsa i pieczemy focaccię przez 20 minut – aż będzie gotowa w środku i rumiana na zewnątrz.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też