Tortilla z soczystym kurczakiem gotowa w 10 minut

Tortilla z kurczakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na tortillę

  • 4 sztuki Placki tortilli
  • 300 g Filet z kurczaka
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 łyżeczka Słodka papryka
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 1 szklanki Panierka do tempury
  • 1 szklanki Bułka tarta
  • 4 łyżki Olej

Składniki pozostałe

  • 0.5 Główka Sałata lodowa
  • 1 garść Rukola
  • 1 sztuka Pomidor
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Ogórek zielony
  • 1 sztuka Ogórek konserwowy
  • 2 łyżki Majonez
  • 2 łyżki Ketchup

Przygotowanie

  1. 1

    Możemy wybrać filety z piersi kurczaka i wtedy zrobić mięso na tortillę w panierce (wcześniej delikatnie rozbijając mięso tłuczkiem) lub postawić na podudzia i mięso usmażyć na patelni bez dodatkowej panierki. Mięso kroimy na mniejsze kawałki wielkości mniej więcej kęsów i doprawiamy przyprawami wedle uznania (bardziej lub mniej pikantnie, na wytrawnie czy z lekko słodką nutą).

  2. 2

    Jeśli mięso ma być w panierce oprószamy je mąką, a potem zanurzamy w roztrzepanym jajku i panierce.

  3. 3

    Rozgrzewamy patelnię i smażymy kawałki mięsa na tłuszczu lub grillujemy na grillowej patelni z małą ilością tłuszczu. Kurczak powinien być idealnie usmażony w środku, a złocisty na zewnątrz. Mięso w panierce wykładamy do odtłuszczenia na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

  4. 4

    Placki tortilli podgrzewamy na patelni. Kiedy będą ciepłe kładziemy na niej warzywa i mięso. Polewamy sosem i zawijamy. Najpierw zaginamy do środka dolną krawędź, a później zawijamy w rulonik przeciwległy bok.

    Zamiast placków tortilli możecie wypróbować przepis na ormiański podpłomyk lawasz.

    Przeczytaj także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też