Pierogi z soczewicą – smaczna alternatywa dla pierogów mięsnych

Pierogi z soczewicą
Źródło: GettyImages

Składniki

Pierogi z soczewicą i pieczarkami przepis. Składniki na ciasto:

  • 3 szklanek Mąka pszenna
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 sztuka Żółtko
  • 3 łyżki Olej roślinny
  • 1 Szczypta Sól
  • 200 ml Woda

Składniki na farsz:

  • 200 g Soczewica
  • 300 g Pieczarki
  • 1 łyżeczka Sól
  • 2 Szczypty Pieprz
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 2 sztuki Ziele angielskie
  • 2 sztuki Cebula
  • 2 łyżki Olej roślinny

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie ciasta pierogowego:

    Mąkę przesyp na stolnicę, na środku zrób dołek i wbij jajko oraz żółtko. Dodaj sól, olej oraz połowę ciepłej wody i zacznij mieszać ciasto. Porcjami dodawaj wodę i zagniataj ciasto do czasu, aż składniki wymieszają się a ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Uformuj kulkę, oprósz ciasto mąką, włóż do miseczki i przykryj ściereczką.

  2. 2

    Przygotowanie farszu:

    Soczewicę przelej zimną wodą, odcedź i przełóż do rondla. Dodaj liścia laurowego, 3 szczypty soli, ziele angielskie i zalej wodą tak, aby była równa z soczewicą. Gotuj soczewicę do czasu, aż stanie się miękka. Odstaw, przecedź przez sito, wyjmij ziele angielskie i liścia laurowego i wystudź. Pieczarki dokładnie umyj w zimnej wodzie, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię, wlej olej i zeszklij przygotowaną cebulę. Dodaj starte pieczarki i smaż, aż wyparuje płyn. Wystudź. Połącz soczewicę i pieczarki. Dopraw solą oraz pieprzem.

  3. 3

    Lepienie i gotowanie pierogów:

    Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2 milimetrów. Za pomocą szklanki lub pierożnicy wytnij kółka. Brzegi połowy kółka posmaruj wodą. Na środek połóż farsz, złóż brzegi do siebie i starannie zlep ciasto. Uformuj tzw. falbankę lub wyciśnij widelcem wzorek na cieście. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj sól i zagotuj. Włóż pierogi, gotuj około 2 minuty od wypłynięcia. Pierogi podawaj z podsmażoną cebulką.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też