Pierogi z soczewicą – smaczna alternatywa dla pierogów mięsnych
Pierogi z soczewicą i pieczarkami to danie nieszablonowe, które zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Pierogi z soczewicą można podać tuż po ugotowaniu wraz ze złocistą i aromatyczną cebulką lub podpieczone na patelni. Poznaj sprawdzony przepis na pierogi z soczewicą i zaskocz swoich domowników.
Składniki
Pierogi z soczewicą i pieczarkami przepis. Składniki na ciasto:
- 3 szklanek Mąka pszenna
- 1 sztuka Jajko
- 1 sztuka Żółtko
- 3 łyżki Olej roślinny
- 1 Szczypta Sól
- 200 ml Woda
Składniki na farsz:
- 200 g Soczewica
- 300 g Pieczarki
- 1 łyżeczka Sól
- 2 Szczypty Pieprz
- 2 sztuki Liście laurowe
- 2 sztuki Ziele angielskie
- 2 sztuki Cebula
- 2 łyżki Olej roślinny
Przygotowanie
- 1
Przygotowanie ciasta pierogowego:
Mąkę przesyp na stolnicę, na środku zrób dołek i wbij jajko oraz żółtko. Dodaj sól, olej oraz połowę ciepłej wody i zacznij mieszać ciasto. Porcjami dodawaj wodę i zagniataj ciasto do czasu, aż składniki wymieszają się a ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Uformuj kulkę, oprósz ciasto mąką, włóż do miseczki i przykryj ściereczką.
- 2
Przygotowanie farszu:
Soczewicę przelej zimną wodą, odcedź i przełóż do rondla. Dodaj liścia laurowego, 3 szczypty soli, ziele angielskie i zalej wodą tak, aby była równa z soczewicą. Gotuj soczewicę do czasu, aż stanie się miękka. Odstaw, przecedź przez sito, wyjmij ziele angielskie i liścia laurowego i wystudź. Pieczarki dokładnie umyj w zimnej wodzie, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię, wlej olej i zeszklij przygotowaną cebulę. Dodaj starte pieczarki i smaż, aż wyparuje płyn. Wystudź. Połącz soczewicę i pieczarki. Dopraw solą oraz pieprzem.
- 3
Lepienie i gotowanie pierogów:
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2 milimetrów. Za pomocą szklanki lub pierożnicy wytnij kółka. Brzegi połowy kółka posmaruj wodą. Na środek połóż farsz, złóż brzegi do siebie i starannie zlep ciasto. Uformuj tzw. falbankę lub wyciśnij widelcem wzorek na cieście. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj sól i zagotuj. Włóż pierogi, gotuj około 2 minuty od wypłynięcia. Pierogi podawaj z podsmażoną cebulką.
Zobacz także:
Czy można zrobić pierogi z soczewicą czerwoną?
Tak, do przygotowania pierogów z soczewicą można użyć zarówno soczewicy zielonej jak i czerwonej. Soczewica zielona lepiej komponuje się z pieczarkami pod względem wizualnym. Jeśli chodzi o smak to kolor soczewicy nie ma większego znaczenia.
Jaką mąkę wybrać, aby pierogi były smaczne?
Najlepsza jest mąka typ 500 i 650, ciasto przygotowane z takiej mąki będzie elastyczne (co ułatwia lepienie pierogów) i delikatne (co wpływa na twardość pierogów).
Jak odgrzać pierogi z soczewicą i pieczarkami?
Pierogi z soczewicą można odgrzać na kilka sposobów. Przygotowane wcześniej pierogi możesz odgrzać w gotowanej wodzie – pamiętaj, aby posolić wodę. Pierogi wkładaj do wrzątku i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Pierogi z soczewicą można też podsmażyć na oleju roślinnym, dzięki temu będą bardzo chrupiące i aromatyczne.
Jak przechowywać pierogi z soczewicą i pieczarkami?
Pierogi to bardzo wdzięczne danie do przechowywania i odgrzewania, wiec jeśli lubisz to danie możesz przygotować kilka porcji i przechować w lodówce lub zamrozić. W lodówce przechowujemy ugotowane i ostudzone pierogi, które należy zjeść maksymalnie 3 dni po ugotowaniu. Pierogi można także mrozić w formie ugotowanej (koniecznie zimne) lub surowej, należy jednak pamiętać, żeby ułożyć pierogi luźno i przykryć je folią spożywczą. Pierogi mrożone powinny zostać zjedzone maksymalnie miesiąc po mrożeniu.
Złote zasady robienia pierogów:
- Użyj dobrej mąki (sprawdzona marka; typ 500 lub 650).
- Do ciasta dodaj ciepłą wodę (powinna mieć około 50-55 stopni).
- Dodaj do ciasta olej lub roztopione, zimne masło.
- Dokładnie wygnić i rozwałkuj ciasto.
- Starannie zlep brzegi ciasta.
- Gotuj pierogi w osolonej wodzie.