Steki wołowe z grilla — przepis na doskonały rarytas, marynowany w czerwonym winie
Steki wołowe to jedno z najpopularniejszych przepisów, szykowanych na grilla. Idealnie doprawiona wołowina rozpływa się w ustach. Zobacz, jak przygotować steki wołowe i zaskocz swoich bliskich, serwując im to dopieszczone danie.
Składniki
- 4 sztuki Polędwica wołowa
- 2 sztuki Szalotka
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 50 ml Czerwone wino
- 2 gałązki Rozmaryn
- 4 sztuki Pieprz czarny ziarnisty
- 3 sztuki Ziele angielskie
- 2 sztuki Liście laurowe
Przygotowanie
- 1
Przygotuj marynatę do steków wołowych z grilla. W jednym naczyniu połącz oliwę z oliwek, 50 ml czerwonego wina, szalotkę oraz przyprawy: pieprz ziarnisty, liście laurowe, rozmaryn oraz ziele angielskie. Całość starannie wymieszaj.
- 2
Poporcjowane mięso pokryj w całości sporządzoną marynatę, a następnie włóż do lodówki — najlepiej na całą noc.
- 3
Marynowane steki wołowe połóż na grilla i smaż z obu stron, odliczając po 5 minut.
Wypróbuj także przepis na aromatyczną karkówkę z grilla.
Przygotowując grilla, nierzadko zastanawiamy się, jakim specjałem tym razem zaskoczyć swoich domowników oraz zaproszonych gości. Na szczęśnie istnieje wiele wybornych propozycji, które nie będą ani trudne, ani nadto czasochłonne, a mimo to, spełnią to zadanie w 100%. Jedną z takich propozycji jest przepis na steki wołowe. Delikatna polędwica wołowa, zanurzona w aromatycznej marynacie, na bazie czerwonego wina to gwarancja kulinarnego sukcesu. Po usmażeniu mięsa, jego wierzch wystarczy posypać odrobiną soli i zestawić z ulubioną sałatką.
Steki wołowe — z jakimi dodatkami będą komponować się najlepiej?
Poza delikatnymi sałatkami, idealnym urozmaiceniem steków wołowych z grilla będą frytki. Doskonale sprawdzą się zarówno te tradycyjne, przygotowane z ziemniaków, jak i te z usmażonych kawałków batatów. Steki wołowe można serwować ponadto z inną odsłoną frytek, np. tych wykonanych ze słupków buraków bądź smażonym awokado.
Poza wymienionymi przekąskami steki wołowe można również podawać z samodzielnie przyrządzonymi sosami. Dobrym połączeniem aromatycznego mięsa oraz dipu będzie sos pieprzowy, jak również sos chimichurri.
Jak zrobić steki wołowe z grilla?
Przyrządzenie steków wołowych nie jest skomplikowane, chociaż zarówno smak, jak i wygląd dania mogą wprawiać w odmienne wrażenie. Ten mięsny specjał warto jednak przygotować dzień przed planowanym przyjęciem w ogrodzie. Mowa oczywiście nie o samym grillowaniu, a o marynowaniu kawałków wołowiny. To właśnie proces marynowania oraz sporządzenie marynaty decydują o końcowym efekcie przepisu.
Mięso należy wyciągnąć z lodówki i pozostawić na chwilę na kuchennym blacie, by wołowina delikatnie się ociepliła. Kiedy przybierze temperaturę pokojową, poporcjowane już plastry steków wołowych zanurzamy w mieszance sporządzonej z czerwonego wina, oliwy z oliwek, poszatkowanej szalotki oraz aromatycznych przypraw, tj. ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu ziarnistego oraz świeżego rozmarynu. Aby mięso zdało egzamin i zachwyciło wszystkich biesiadników, niezbędne jest jego chłodzenie w lodówce, w której steki wołowe powinny spędzić całą noc.