Steki wołowe z grilla — przepis na doskonały rarytas, marynowany w czerwonym winie

Steki wołowe z grilla
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 4 sztuki Polędwica wołowa
  • 2 sztuki Szalotka
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 50 ml Czerwone wino
  • 2 gałązki Rozmaryn
  • 4 sztuki Pieprz czarny ziarnisty
  • 3 sztuki Ziele angielskie
  • 2 sztuki Liście laurowe

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj marynatę do steków wołowych z grilla. W jednym naczyniu połącz oliwę z oliwek, 50 ml czerwonego wina, szalotkę oraz przyprawy: pieprz ziarnisty, liście laurowe, rozmaryn oraz ziele angielskie. Całość starannie wymieszaj.

  2. 2

    Poporcjowane mięso pokryj w całości sporządzoną marynatę, a następnie włóż do lodówki — najlepiej na całą noc.

  3. 3

    Marynowane steki wołowe połóż na grilla i smaż z obu stron, odliczając po 5 minut.

     

    Wypróbuj także przepis na aromatyczną karkówkę z grilla.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też