Prosty deser dla Twojego dziecka — ryż z truskawkami

Ryż z truskawkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ryż z truskawkami

  • 1 szklanki Ryż
  • 2 szklanek Mleko
  • 0.5 Szklanka Woda
  • 1 szczypta Sól
  • 0.5 kilogram Truskawki
  • 250 ml Jogurt naturalny
  • 1 łyżka Syrop klonowy

Przygotowanie

  1. 1

    Do garnka wlej wodę oraz mleko. Kiedy płyn zacznie się gotować, dodaj do niego szklankę ryżu i gotuj przez kwadrans na niskiej mocy planika.

  2. 2

    Świeże truskawki umyj pod zimną wodą, usuń szypułki i rozgnieć owoce — możesz pozostawić kilka sztuk do dekoracji obiadu. Następnie do owoców dodaj szczyptę soli, syrop klonowy oraz jogurt naturalny. Całość mieszaj, aż utworzy się jednolita polewa do ryżu.

  3. 3

    Ugotowany ryż rozłóż go na talerze. Na każdą porcję nałóż rozgniecione truskawki. Danie możesz ozdobić kawałkami świeżych owoców.

     

    Wypróbuj także przepis na pyszny deser z truskawkami i mascarpone.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też