Pyszne i proste śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką
Źródło: Shutterstock/Artem Evdokimov

Składniki

Śliwki pod kruszonką przepis

  • 1 kg Śliwki węgierki
  • 1 łyżka Cynamon
  • 0.5 Szklanka Cukier brązowy

Krszonka

  • 150 g Masło
  • 2 sztuki Żółtko
  • 3 łyżki Płatki migdałowe
  • 2 łyżeczki Cukier waniliowy
  • 3 łyżki Cukier

    Przygotowanie

    1. 1

      Śliwki umyj w zimnej wodzie. Osusz, wyjmij pestki. Do brązowego cukru dodaj cynamon, wymieszaj i posyp przygotowane owoce. Starannie wymieszaj śliwki z cynamonowym cukrem.

    2. 2

      Na suchej patelni upraż płatki migdałów. Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj łyżeczkę cukru waniliowego oraz biały cukier i wymieszaj. Zrób wgłębienie i wpij 2 żółtka. Zimne masło pokrój w grubą kostkę i dodaj do mąki. Delikatnie, ale szybko rozcieraj masło z mąką, tak aby powstały luźne okruchy. Dodaj zimne płatki migdałów i wymieszaj.

    3. 3

      Do żaroodpornego naczynia przełóż wcześniej przygotowane śliwki. Górę zasyp kruszonką.

    4. 4

    Smacznego

    Oceń przepis
    REKLAMA

    Przeczytaj też