Surówka siostry Anastazji, idealna do drugiego dania. Jej smak cię oczaruje!

Surówka siostry Anastazji
Źródło: Shutterstock/nesavinov

Składniki

Obiadowa surówka siostry Anastazji

  • 500 g Kapusta kiszona
  • 3 sztuki Buraki
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 Szczypta Cukier
  • 1 sztuka Cebula
  • Szczypiorek
  • 1 łyżeczka Kminek
  • 3 łyżki Oliwa z oliwek extra virgin
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Buraki starannie umyj, by pozbyć się pozostałości piasku oraz ziemi. Następnie umieść warzywa w garnku, pokryj je zimną wodą i postaw na palniku o średnim płomieniu. Buraki należy gotować z dodatkiem soli przez 50-60 minut.

  2. 2

    W międzyczasie obierz cebulę oraz czosnek i posiekaj warzywa na małe kawałki. Składniki umieść w oddzielnym naczyniu i zasyp niewielką ilością cukru, którego zadaniem jest złagodzenie smaku.

  3. 3

    Ugotowane buraki odłóż do wystudzenia. Gdy przestygną, zetrzyj je na tarce i dodaj do miski.

  4. 4

    Opłucz szczypiorek, drobno go posiekaj.

  5. 5

    Kiszoną kapustę opłucz pod wodą, odciśnij z nadmiaru płynu, a następnie poszatkuj. Dalej przełóż ją do naczynia z cebulą i czosnkiem. Dodaj również starte buraczki i posiekany szczypiorek.

  6. 6

    Do surówki siostry Anastazji wlej 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, a na koniec dodaj przyprawy, wedle własnego gustu. Po wymieszaniu sałatki umieść ją w lodówce. Powinna chłodzić się jakiś czas, by uzyskać jeszcze lepszy smak.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też