Wykwintny kulebiak z łososiem Grzegorza Łapanowskiego, specjalnie dla Smak.pl

Kulebiak z pstrągiem łososiowym
Źródło: Anieszka Sochal - Studio Precle

Składniki

  • 480 g Łosoś
  • 1 opakowanie Ciasto francuskie
  • 500 g Pieczarki
  • 3 sztuki Cebula
  • Olej
  • 200 g Liście jarmużu
  • 4 sztuki Naleśniki bez cukru
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Pieczarki zetrzyj na tarce lub zmiksuj na grudkowatą masę w miskerze. Zesmaż je ze szczyptą soli na patelni i duś, aż lekko się skarmelizują i znaczenie stracą na objętości.

  2. 2

    Na osobnej patelni lub w rondelku skarmelizuj drobno pokrojoną cebulę.

  3. 3

    Jarmuż pozbaw łykowatych, lekko zdrewniałych części, zblanszuj na miękko we wrzącej wodzie z solą i cukrem. Zahartuj w zimnej wodzie, odsącz i przesiekaj niezbyt drobno.

  4. 4

    Połącz karmelizowaną cebulę, jarmuż i pieczarki – farsz dopraw solą i pieprzem.

  5. 5

    Na naleśniku rozsmaruj pieczarkowy farsz. Ułóż na nim rybę (łososia lub pstrąga łososiowego, trocię albo sandacza) – możesz zrobić jeden duży kulebiak lub małe indywidualne porcje – wtedy wytnij filety w porcje po ok 120 g. Kiedy ryba leży wygodnie na naleśniku i grzybowym farszu, owiń ją naleśnikowym ciastem. To tak, jakbyśmy chcieli złożyć kopertę. Warto, by grzybowy farsz okalał rybę ze wszystkich stron. Taki pakunek możesz dodatkowo zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki, żeby „bombka” ładnie związała. Rozłóż ciasto francuskie. Wyciągnij łososiowy pakunek z lodówki. Odwiń delikatnie z folii spożywczej i tym razem zawiń w ciasto francuskie, tworząc szczelny pakunek. Dokładnie zaklej brzegi,  ewentualnie ozdobnie, delikatnie natnij ciasto i posmaruj rozkłóconym jajkiem.

  6. 6

    Zapiecz w piecu nagrzanym do 210 st. C na środkowej półce, do pięknego zezłocenia i wyrośnięcia ciasta.

  7. 7

    Podaj z blanszowanym jarmużem w prostym winegrecie musztardowym i z sosem chrzanowym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA
REKLAMA