Muffiny z jabłkami i cynamonem - szybki deser dla dzieci i dorosłych

Babeczki z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na 12 babeczek

  • 3 sztuki Jabłko
  • 125 Olej
  • 2 sztuki Jajko
  • 250 g Mąka pszenna
  • 100 g Cukier brązowy
  • 125 ml Miód pszczeli
  • 2 łyżeczki Cynamon
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 2 łyżki Posiekane orzechy włoskie
  • 60 ml Jogurt naturalny

Przygotowanie

  1. 1

    Jabłka umyj, obierz ze skórki, przekrój na cztery części, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w centymetrową kostkę.

  2. 2

    Do miski rozbij jajka, wlej olej, dodaj cukier, jogurt i miód, a następnie wymieszaj np. za pomocą widelca, rózgi lub łyżki.

  3. 3

    Do masy przesiej mąkę. Dodaj cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką.

  4. 4

    Do masy dodaj jabłka i orzechy. Delikatnie połącz składniki.

  5. 5

    Blachę na muffinki wyłóż papilotkami. Przelej ciasto do foremek.

  6. 6

    Muffiny z jabłkami i cynamonem włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też