Omlet na słodko dla dzieci
Omlet na słodko to dobry sposób na szybką przekąskę, podwieczorek lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Poznaj przepis na puszysty i delikatny omlet na słodko. Do przygotowania go potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników.
Składniki
Omlet na słodko przepis
- 2 sztuki Jajko
- 4 łyżki Mleko 3,2%
- 3 łyżki Mąka pszenna
- 1 łyżeczka Cukier
- 1 szczypta Sól
- 1 łyżeczka Masło
- 1 sztuka Banan
- 5 sztuk Maliny
- 1 łyżeczka Miód
- 1 łyżka Dżem
Przygotowanie
- 1
Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj mleko, cukier i wymieszaj.
- 2
Do białek dodaj sól i ubij na sztywną masę.
- 3
Ubite białka wmieszaj delikatnie w ciasto.
- 4
Rozgrzej patelnię, dodaj masło.
- 5
Na roztopione masło przelej ciasto, uformuj równy placek.
- 6
Smaż po dwie minuty z każdej strony.
- 7
Wyjmij omlet, połowę placka posmaruj dżemem, złóż placek na pół i ozdób owocami oraz miodem.
Zobacz także:
- Crêpes suzette — naleśniki, jakich nie znasz. Poznaj francuski specjał
- Obłędnie pyszne naleśniki ze szpinakiem i fetą
- Rozkoszne naleśniki z pieczarkami — musisz ich skosztować! Naleśniki z pieczarkami i serem żółtym to bardzo prosty ora
Omlet co to jest?
Omlet to puszysty i delikatny placek jajeczny smażony na patelni na maśle lub oleju roślinnym. Omlety przygotowywane są w dwóch wersjach smakowych: na słodko i wytrawnie. Omlet na słodko można porównać do grubego naleśnika, dlatego też po przygotowaniu można posmarować go ulubionym dżemem, serkiem waniliowym lub polać sosem czekoladowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wmieszać w ciasto ulubione owoce np. jabłko, gruszkę - najlepiej smakują karmelizowane z dodatkiem cynamonu. Wytrawna wersja najczęściej przygotowywana jest ze szczypiorkiem, pomidorami, szpinakiem, pieczonym łososiem, papryką lub grzybami.
Co decyduje o puszystości omleta?
Przygotowanie puszystego i delikatnego omleta wymaga dostosowania się do pewnych zasad wykonania. Po pierwsze nie zmieniaj proporcji jajek, mleka i mąki. Mąkę przesiej przez sito, aby ją napowietrzyć. Kluczem do sukcesu jest białko, dlatego też pod żadnym pozorem nie pomijaj ubijania białka na rzecz przyśpieszenia pracy. To białko połączone z innymi składnikami decyduje o tym, czy omlet będzie delikatny i puszysty. Do mieszania nie używaj miksera, tylko rózgi lub drewnianej łyżki. Smaż omleta tuż po przygotowaniu ciasta. Podawaj po upieczeniu.
Ciekawostki na temat omleta
Pierwszy omlet pochodzi ze starożytnej Persji. Najprawdopodobniej omlet był inspirowany irańskim daniem, czyli “kookoo sabzi”. To Rzymianie zaczęli dodawać do dania jajecznego więcej dodatków. W 2012 roku w Portugalii przygotowano 5 tonowego omleta. Do przygotowania go użyto 120 tysięcy jaj. Do usmażenia omleta potrzebna była czterotonowa żeliwna patelnia.
Jak zrobić omleta wytrawnego?
Do przygotowania wytrawnego omleta potrzebne będą 2 jajka, 4 łyżki mleka, szczypta soli, szczypta pieprzu, 5 pomidorków koktajlowych, łyżka pokrojonego szczypiorku kilka liści świeżego szpinaku oraz łyżka masła do smażenia. Oddziel żółtka od białek i zmieszaj je z mlekiem, solą oraz pieprzem. Białka ubij na sztywno, dodaj do żółtek i wymieszaj. Pomidorki umyj i przekrój wzdłuż, szpinak przelej zimną wodą, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Rozgrzej patelnię, dodaj masło, roztop. Wlej masę jajeczną na patelnię, na wierzchu ułóż pomidorki, szpinak, posyp pokrojonym szczypiorkiem. Podsmaż omlet, przewróć. Omlet wytrawny jest gotowy.