Sałatka z kapusty pekińskiej, jakiej nie znacie. Poznaj prosty przepis
Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej jest prawdziwym klasykiem, który za każdym razem znika z talerzy w mgnieniu oka. To wyśmienity sposób na urozmaicenie drugiego dania, a także dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy to znakomite połączenie produktów, które zawsze zachwyca swoją prostotą i zniewalającym smakiem.
Składniki
Sałatka z kapusty pekińskiej
- 1 łyżka Majonez
- 0.5 Sztuka Kapusta pekińska
- 0.5 Sztuka Papryka czerwona
- 0.5 Puszka Kukurydza konserwowa
- 0.3 Sztuka Por
- 2 łyżki Jogurt naturalny
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Kapustę pekińską starannie umyj, a następnie osusz. Przekrój warzywo na pół, wytnij z niego głąb, a pozostałą część drobno poszatkuj.
- 2
Paprykę czerwoną starannie umyj, osusz, wytnij z niej gniazdo nasienne i pokrój w niewielką kostkę.
- 3
Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy.
- 4
Odkrój zieloną część pora. Pozostały fragment przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój warzywo w półksiężyce.
- 5
W misce umieść pokrojoną paprykę, pora, kapustę pekińską oraz kukurydzę konserwową. Następnie dodaj do naczynia majonez oraz jogurt naturalny i starannie wymieszaj wszystkie komponenty.
- 6
Dopraw sałatkę z kapusty pekińskiej do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
Sałatka z kapusty pekińskiej może być serwowana samodzielnie lub w towarzystwie świeżego pieczywa.
Zobacz także:
Sałatka z kapusty pekińskiej to receptura, która od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Nic w tym dziwnego, wszak surówka jest uniwersalnym smakołykiem, który potrafi odmienić smak wielu obiadów. Specjał ten może stanowić pyszny, lekkostrawny dodatek do wielu dań, jak również (po niewielkich modyfikacjach) sycący i odżywczy posiłek. Sałatka z kapusty pekińskiej jest ponadto niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy pokroić niezbędne składniki, a następnie połączyć je z sosem majonezowym, aby otrzymać ten rozkoszny specjał. Z wykonaniem surówki poradzi sobie więc każdy, nawet osoba, która dopiero rozpoczyna swoją kulinarną przygodę.
Sałatka z kapusty pekińskiej — jak urozmaicić podstawowy przepis?
Chociaż podstawowa wersja sałatki z kapusty pekińskiej jest naprawdę wyborna, wiemy, że wiele osób lubi urozmaicać przepisy, dodając własne komponenty. Wychodzi im zatem naprzeciw. Recepturę tę można połączyć z innymi preferowanymi warzywami jak np. starta marchewka, seler, drobno posiekana cebula, czy ogórek kiszony. Składniki te sprawią, że sałatka z kapusty pekińskiej będzie nie tylko pyszna, ale i niezwykle odżywcza. Aby przepis ten stał się jeszcze bardziej sycący, wystarczy wzbogacić go o dodatek podsmażonych kawałków fileta z piersi kurczaka. Mięso dzięki wysokiej zawartości białka sprawi, że po zjedzeniu tej smakowitej surówki przez wiele godzin nie pomyślisz o następnym posiłku.
Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy to także rewelacyjny wybór dla osób dbających o zdrowy tryb życia oraz smukłą sylwetkę. Aby jeszcze bardziej ograniczyć zawartość tłuszczu w tym przepisie, warto zrezygnować z dodatku majonezu, zastępując go większą ilością jogurtu.
Zobacz także: Sałatka z selera naciowego — zdrowa i smaczna przekąska dla Twoich bliskich
Sałatka z kapusty pekińskiej — do czego warto ją podawać?
Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy może być zajadana jako samodzielna przekąska lub stanowić doskonały dodatek do ulubionych dań obiadowych. Specjał ten znakomicie komponuje się z wieloma rodzajami pieczonego oraz duszonego mięsa. Sałatka z kapusty pekińskiej bez przeszkód może być serwowana z roladkami czy kotletami. Przysmak ten fantastycznie prezentuje się na stole, dzięki czemu coraz częściej jest podawany podczas różnego rodzaju przyjęć.