Muffiny ze szpinakiem, są nie tylko zdrowe, ale i nieziemsko smaczne. Musisz ich skosztować!

Muffiny ze szpinakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Muffiny ze szpinakiem

  • 100 g Masło
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 1 szklanki Mleko kokosowe
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 szklanki Mąka pełnoziarnista
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 150 g Szpinak mrożony
  • 1 ząbek Czosnek
  • Sok z cytryny
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    Odmierzoną porcję masła umieść w rondelku, a następnie postaw naczynie na palniku o minimalnej mocy. Gdy tłuszcz się rozpuści, ściągnij garnek z kuchenki i pozostaw rozpuszczone masło do wystudzenia.

  2. 2

    Na rozgrzaną patelnię wsyp mrożony szpinak. Duś go pod przykryciem do chwili rozmrożenia oraz odparowania wydzielonej wody. Pod koniec smażenia dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Jeżeli liście szpinaku mają duże kawałki, drobno je posiekaj. Tak przygotowane warzywo pozostaw do wystudzenia.

  3. 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  4. 4

    W dużej misce umieść mleko, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, jajko oraz przestudzone masło. Składniki starannie wymieszaj za pomocą miksera kuchennego lub rózgi kuchennej. 

  5. 5

    Czosnek obierz z łupin, a następnie przeciśnij go przez praskę.

  6. 6

    Zaraz potem dodaj do ciasta na babeczki przestudzony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki stołowej.

  7. 7

    Formę na babeczki wypełnij papilotkami. Każdą z foremek napełnij ciastem do 2/3 jej wysokości.

  8. 8

    Muffiny ze szpinakiem włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnij foremkę z piekarnika i pozostaw babeczki do wystudzenia.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też