Brak pomysłu na szybki obiad? Przygotuj zapiekankę z mięsem mielonym

Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem
Źródło: GettyImages

Składniki

Zapiekanka z mięsem mielonym

  • 500 g Mięso mielone wieprzowe
  • 600 g Pomidory w puszce
  • 300 g Ser żółty
  • 400 g Makaron świderki
  • 2 sztuki Cebula
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, według przepisu, umieszczonym na opakowaniu wybranego produktu.

  3. 3

    Ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

  4. 4

    Obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni, z niewielką ilością oleju.

  5. 5

    Po chwili do cebuli dodaj mięso mielone, smaż ok. 5-7 minut i dopraw solą oraz pieprzem wedle własnych upodobań.

  6. 6

    Następnie na patelnię dodaj pomidory z puszki i zagotuj całość. Smaż przez ok. 10 minut, a po ich upływie dodaj ugotowany i odcedzony wcześniej makaron, i starannie wymieszaj.

  7. 7

    Do naczynia żaroodpornego przełóż przygotowany makaron z mięsem, a wierzch posyp obficie startym serem żółtym.

  8. 8

    Do nagrzanego piekarnika włóż przygotowaną zapiekankę makaronową i piecz przez 40 minut.

    Jeśli przepadasz za daniami z makaronem w roli głównej, może zainteresować Cię także przepis na zapiekankę makaronową ze szpinakiem. Jeśli poszukujesz propozycji na podobne danie bez dodatku mięsa, polecamy przepis na zapiekankę makaronową bez mięsa.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też