Soczysty kurczak z grilla, w zaskakującej marynacie jogurtowo-pomarańczowej
Kurczak z grilla, przyrządzony w doskonałej marynacie jogurtowo-pomarańczowej to smakowity pomysł na posiłek, który spodoba się zwłaszcza tym osobom, które lubią próbować nowych połączeń smakowych. To przepis, który warto wypróbować w sezonie grillowym — nietuzinkowe połączenie składników, tworzących marynatę z pewnością urozmaici grillowe menu w coś nowego. Propozycja ta jest idealna szczególnie dla tych, którzy preferują delikatne białe mięso, podkreślone wyrazistym aromatem przypraw. Jeśli znudziły Ci się tradycyjne przepisy na grilla, to czas najwyższy sięgnąć po ten zaskakująco pyszny przepis na soczystego kurczaka z grilla, przygotowanego w przepysznej marynacie jogurtowo-pomarańczowej.
Składniki
Kurczak z grilla
- 1.5 kg Filet z kurczaka
- 1 szczypta Pieprz czarny mielony
- 1 szczypta Sól
Marynata jogurtowo-pomarańczowa
- 250 ml Sok z pomarańczy
- 15 ml Sok z limonki
- 300 ml Gęsty jogurt naturalny
- 5 łyżek Miód
- 2 łyżeczki Tymianek
- 2 ząbki Czosnek
- 2 sztuki Papryczka chili
Przygotowanie
- 1
Filety z kurczaka umyj starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz je ręcznikiem kuchennym.
- 2
Mięso z kurczaka pokrój na polędwiczki lub plastry, a każdy kawałek przypraw, oprószając odrobiną soli i pieprzu.
- 3
Przygotuj marynatę jogurtowo-pomarańczową do kurczaka z grilla. Wszystkie potrzebne składniki połącz ze sobą w dużej misce, najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej.
- 4
Do gotowej marynaty włóż przygotowane wcześniej mięso, tak, aby było w niej całe zanurzone. Miskę zakryj kawałkiem folii spożywczej.
- 5
Marynowane mięso odłóż na do lodówki — najlepsze efekty daje całonocne marynowanie. Jeżeli potrzebujesz przygotować kurczaka z grilla jeszcze tego samego dnia, np. na wieczór, wystarczy przygotować je rano i włożyć do lodówki na ok. 5-7 godzin.
- 6
Tak zamarynowane mięso umieść na dobrze rozgrzanym grillu i piecz do momentu, aż osiągnie odpowiedni kolor (zarumienienie), a także stanie się miękkie. Kurczaka z grilla co kilka minut najlepiej jest smarować pozostałą marynat.
Wypróbuj także kultowy przepis na grillowaną pierś z kurczaka.
Grillowana pierś z kurczaka to ciesząca się popularnością propozycja na grilla, która posiada wielu fanów. Jednak przyrządzenie kurczaka tak, aby był soczysty, wyrazisty w smaku oraz odpowiednio zarumieniony, stanowi nie lada wyzwanie. Choć dla niektórych zadanie to na początku może wydawać się niemożliwe do zrealizowania, istnieje prosty sposób, aby sobie z nim poradzić. Wypróbuj przepis na soczystego kurczaka z grilla, przyrządzonego w zaskakującej marynacie jogurtowo-pomarańczowej i stań się bohaterem wśród najbliższych. Od tego momentu, grillowany kurczak stanie się Twoim popisowym daniem, na które wszyscy domownicy będą czekać z wielkim apetytem.
Przygotowanie kurczaka z grilla nie jest nadto skomplikowanym przepisem. Składniki, które są do niego potrzebne, są łatwo dostępne. Istnieje nawet duże prawdopodobieństwo, że posiadasz je w swojej kuchni. Dość czasochłonną częścią przepisu jest proces marynowania mięsa. Należy rozpocząć je już dzień wcześniej i pozostawić kurczaka na całą noc w lodówce. Sprawi to, że filet nabierze wyrazistego smaku, a po upieczeniu kurczak z grilla będzie soczysty i miękki.
Jak przygotować kurczaka z grilla? Porady i wskazówki
Przepis na kurczaka z grilla nie wymaga ogromu zaangażowania czy wysiłku. Do jego wykonania potrzebować będziesz 1,5 kg pojedynczych piersi z kurczaka oraz podstawowe przyprawy — pieprz i sól. Kluczowe składniki, to te, których użyjesz do przygotowania marynaty. Wystarczy ok. 250 ml soku pomarańczowego, 15 ml soku z cytryny lub z limonki, 300 ml jogurtu naturalnego (najlepiej użyć jogurtu typu greckiego), a także ok. 5 łyżek prawdziwego miodu. Jeśli chcesz, aby marynata do kurczaka z grilla była wyrazista, nie zapomnij o dodatkach, takich jak czosnek, małe papryczki chili oraz tymianek.