Soczysty kurczak z grilla, w zaskakującej marynacie jogurtowo-pomarańczowej

Kurczak z grilla w marynacie jogurtowo-pomarańczowej
Źródło: GettyImages

Składniki

Kurczak z grilla

  • 1.5 kg Filet z kurczaka
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 szczypta Sól

Marynata jogurtowo-pomarańczowa

  • 250 ml Sok z pomarańczy
  • 15 ml Sok z limonki
  • 300 ml Gęsty jogurt naturalny
  • 5 łyżek Miód
  • 2 łyżeczki Tymianek
  • 2 ząbki Czosnek
  • 2 sztuki Papryczka chili

Przygotowanie

  1. 1

    Filety z kurczaka umyj starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz je  ręcznikiem kuchennym.

  2. 2

    Mięso z kurczaka pokrój na polędwiczki lub plastry, a każdy kawałek przypraw, oprószając odrobiną soli i pieprzu.

  3. 3

    Przygotuj marynatę jogurtowo-pomarańczową do kurczaka z grilla. Wszystkie potrzebne składniki połącz ze sobą w dużej misce, najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej.

  4. 4

    Do gotowej marynaty włóż przygotowane wcześniej mięso, tak, aby było w niej całe zanurzone. Miskę zakryj kawałkiem folii spożywczej.

  5. 5

    Marynowane mięso odłóż na do lodówki — najlepsze efekty daje całonocne marynowanie. Jeżeli potrzebujesz przygotować kurczaka z grilla jeszcze tego samego dnia, np. na wieczór, wystarczy przygotować je rano i włożyć do lodówki  na ok. 5-7 godzin.

  6. 6

    Tak zamarynowane mięso umieść na dobrze rozgrzanym grillu i piecz do momentu, aż osiągnie odpowiedni kolor (zarumienienie), a także stanie się miękkie. Kurczaka z grilla co kilka minut najlepiej jest smarować pozostałą marynat.

    Wypróbuj także kultowy przepis na grillowaną pierś z kurczaka.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też