Szybkie oponki serowe z piekarnika, które skradną Twoje serce

Oponki serowe z piekarnika
Źródło: GettyImages

Składniki

Oponki serowe z piekarnika

  • 250 g Ser biały
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 420 g Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 1 Jajko
  • 2 Żółtko
  • 3 łyżki Cukier
  • 2 łyżki Śmietana
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj dużą miskę, w której połączysz składniki potrzebne do przygotowania ciasta na oponki serowe. Wsyp do niej obydwa rodzaje cukru, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Starannie wymieszaj suche składniki.

  2. 2

    Do miski wbij jajko wraz z 2 żółtkami. Po wymieszaniu wymienionych produktów dodaj także biały twaróg oraz śmietanę. Wszystkie składniki mieszaj dokładnie, aż do momentu wyrobienia ciasta o jednolitej strukturze.

  3. 3

    Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C i przygotuj blachę — wystarczy, że wyłożysz ją papierem do pieczenia.

  4. 4

    Z wyrobionego ciasta na oponki serowe uformuj kształt kuli i rozwałkuj je na dość cienki placek. Następnie za pomocą szklanki wykrawaj okręgi, a w każdym z nich jeszcze mniejszy — idealną pomocą okaże się kieliszek, którym można wycinać z ciasta małe kółeczka.

  5. 5

    Przygotowane oponki serowe ułóż na blasze i piecz w piekarniku przez ok. 10 minut. Gotowe oponki serowe możesz ozdobić według własnego uznania, polewając je ulubioną polewą, dekorując słodkimi posypkami, bądź delektować się smakiem wypieku, bez zbędnych dodatków.

     

    Polecamy także przepis na amerykańskie donaty.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też