Obłędnie pyszna zapiekanka z cukinii — pomysł na szybki posiłek bez mięsa

Zapiekanka z cukinii
Źródło: StockFood

Składniki

Zapiekanka z cukinii

  • 6 sztuk Cukinia zielona
  • 4 Jajko
  • 200 g Ser żółty
  • 4 sztuki Ziemniaki
  • 0.25 Szklanka Olej roślinny
  • 2 sztuki Cebula
  • 1 pęczek Koperek
  • 0.5 Szklanka Bułka tarta
  • 1 łyżeczka Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 1 łyżka Majeranek
  • 1 łyżeczka Tymianek

Przygotowanie

  1. 1

    Zielone cukinie starannie umyj, obetnij końcówki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jeżeli do przygotowania przepisu na zapiekankę z cukinii używasz młodych warzyw, nie ma potrzeby obierania skóry, ani też wycinania gniazd nasiennych cukinii. Po starciu warzywa odciśnij z niego nadmiar płynu i umieść w większej misce

  2. 2

    Następnie obierz cebule oraz ziemniaki i zetrzyj warzywa w ten sam sposób co cukinie. Dodaj je do naczynia z cukinią.

  3. 3

    Umyj koperek i posiekaj go na drobne kawałki. Pokrojone zioło połącz z resztą startych warzyw.

  4. 4

    Do oddzielnej miski wsyp bułkę tartą, przyprawy (sól, tymianek oregano oraz czarny pieprz mielony), a na koniec dodaj tarty ser żółty. Wymienione składniki przełóż do naczynia z przygotowanymi wcześniej warzywami i starannie wszystko wymieszaj. Pod koniec do mieszanki dodaj również olej roślinny oraz jajka i całość wymieszaj za pomocą łyżki.

  5. 5

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C, wybierając tryb góra-dół.

  6. 6

    Przygotuj formę, w której będzie się piekła zapiekanka z cukinii. Rekomendowaną wielkością są wymiary 20 × 30 cm. Naczynie wysmaruj odrobiną tłuszczu, podsyp bułką tartą i przełóż do niego gotową masę cukiniową.

  7. 7

    Zapiekankę z cukinii piecz łącznie przez 80 minut, wkładając naczynie na środkową półkę piekarnika. Obserwuj jednak, czy wierzch dania nie spieka się zbyt szybko. Kwestia ta będzie różnić się przez wzgląd na rodzaj piekarnika, dlatego jeśli zauważysz, że zapiekanka z cukinii staje się zarumieniona zbyt szybko, zmniejsz temperaturę do 180 st. C, przełóż formę na niższą półkę i kontynuuj pieczenie. 

    Wypróbuj innych specjałów z cukinią — polecamy przepis na zapiekane cukinie z mozzarellą.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też