Golonka w piwie — prosty przepis na obiad, nie tylko dla miłośników mięsa

Golonka w piwie
Źródło: GettyImages

Składniki

Golonka w piwie

  • 2 sztuki Golonka wieprzowa
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1 kawałek Seler
  • 3 sztuki Marchew
  • 1 sztuka Cebula
  • 5 szklanek Woda
  • 1.5 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Pieprz
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 4 ziarna Ziele angielskie
  • 1 szklanki Piwo ciemne
  • 1.5 łyżka Płynny miód
  • 1 łyżka Musztarda
  • 9 ząbków Czosnek
  • 1 łyżeczka Słodka papryka
  • 1 szczypta Tymianek
  • 1 szczypta Kminek

Przygotowanie

  1. 1

    Przed rozpoczęciem gotowania golonek warto opalić ich skórę nad palnikiem, aby pozbyć się wystających włosków.

  2. 2

    Po oczyszczeniu golonek przystąp do przygotowania warzyw. Marchew oraz korzeń pietruszki ze skórki, po czym obierz kawałek selera. Obraną cebulę opal nad palnikiem — tak samo jak w przypadku przygotowywania rosołu. Jeśli zdecydujesz się użyć pora, wystarczy przekroić go wzdłuż na pół.

  3. 3

    W garnku umieść przygotowane warzywa razem z obranymi ząbkami czosnku. Dodaj oczyszczone golonki, przyprawy i zalej wodą tak, by płyn przykrył wszystkie produkty. Następnie umieść garnek na palniku, przykryj pokrywką i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i gotuj całość przez ok. 2 godziny. Po wskazanym czasie wyjmij ugotowane golonki na talerz i daj im czas na przestygnięcie. Odlej również szklankę wywaru z gotowania — wykorzystasz ją podczas pieczenia golonek w piekarniku.

  4. 4

    Przygotuj marynatę do golonki w piwie. Wystarczy wymieszać musztardę, miód, słodką paprykę, kminek, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tymianek. Całość starannie wymieszaj.

  5. 5

    Przestudzone golonki umieść w naczyniu żaroodpornym i dokładnie natrzyj marynatą.  Tak przygotowane mięso warto odstawić jeszcze na 30 minut lub nawet 1 godzinę. Po tym czasie do naczynia wlej piwo oraz szklankę wywaru.

  6. 6

    Naczynie żaroodporne z przykryciem koniecznie umieść w zimnym piekarniku i dopiero po włożeniu ustaw 200 st. C, z trybem grzania góra-dół.

  7. 7

    Czas pieczenia odliczaj od momentu nagrzania się piekarnika. Po upływie godziny zdejmij przykrycie i golonki w piwie piecz jeszcze przez ok. 20 minut, co jakiś czas polewając je wywarem z naczynia.

  8. 8

    Pieczone golonki w piwie możesz podawać z ziemniakami, pieczywem lub w towarzystwie warzyw, np. surówki lub kapusty.

     

    Polecamy również wypróbować przepis na pieczoną golonkę z piekarnika.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też