Golonka w piwie — prosty przepis na obiad, nie tylko dla miłośników mięsa
Prosty i sprawdzony przepis na przepyszną, aromatyczną golonkę w piwie zachwyci każdego fana mięsnych dań, ale nie tylko. Dzięki niemu posiłek będzie niezwykle udany. Ten tradycyjny sposób na golonkę w piwie na pewno zostanie z Wami na dłużej. Wystarczy dobrać do niej ulubione dodatki i delektować się smakiem miękkiego i aromatycznego mięsa.
Składniki
Golonka w piwie
- 2 sztuki Golonka wieprzowa
- 1 sztuka Pietruszka
- 1 kawałek Seler
- 3 sztuki Marchew
- 1 sztuka Cebula
- 5 szklanek Woda
- 1.5 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka Pieprz
- 2 sztuki Liście laurowe
- 4 ziarna Ziele angielskie
- 1 szklanki Piwo ciemne
- 1.5 łyżka Płynny miód
- 1 łyżka Musztarda
- 9 ząbków Czosnek
- 1 łyżeczka Słodka papryka
- 1 szczypta Tymianek
- 1 szczypta Kminek
Przygotowanie
- 1
Przed rozpoczęciem gotowania golonek warto opalić ich skórę nad palnikiem, aby pozbyć się wystających włosków.
- 2
Po oczyszczeniu golonek przystąp do przygotowania warzyw. Marchew oraz korzeń pietruszki ze skórki, po czym obierz kawałek selera. Obraną cebulę opal nad palnikiem — tak samo jak w przypadku przygotowywania rosołu. Jeśli zdecydujesz się użyć pora, wystarczy przekroić go wzdłuż na pół.
- 3
W garnku umieść przygotowane warzywa razem z obranymi ząbkami czosnku. Dodaj oczyszczone golonki, przyprawy i zalej wodą tak, by płyn przykrył wszystkie produkty. Następnie umieść garnek na palniku, przykryj pokrywką i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i gotuj całość przez ok. 2 godziny. Po wskazanym czasie wyjmij ugotowane golonki na talerz i daj im czas na przestygnięcie. Odlej również szklankę wywaru z gotowania — wykorzystasz ją podczas pieczenia golonek w piekarniku.
- 4
Przygotuj marynatę do golonki w piwie. Wystarczy wymieszać musztardę, miód, słodką paprykę, kminek, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz tymianek. Całość starannie wymieszaj.
- 5
Przestudzone golonki umieść w naczyniu żaroodpornym i dokładnie natrzyj marynatą. Tak przygotowane mięso warto odstawić jeszcze na 30 minut lub nawet 1 godzinę. Po tym czasie do naczynia wlej piwo oraz szklankę wywaru.
- 6
Naczynie żaroodporne z przykryciem koniecznie umieść w zimnym piekarniku i dopiero po włożeniu ustaw 200 st. C, z trybem grzania góra-dół.
- 7
Czas pieczenia odliczaj od momentu nagrzania się piekarnika. Po upływie godziny zdejmij przykrycie i golonki w piwie piecz jeszcze przez ok. 20 minut, co jakiś czas polewając je wywarem z naczynia.
- 8
Pieczone golonki w piwie możesz podawać z ziemniakami, pieczywem lub w towarzystwie warzyw, np. surówki lub kapusty.
Polecamy również wypróbować przepis na pieczoną golonkę z piekarnika.
Golonka to mięso, które po odpowiednim przyrządzeniu staje się miękkie, pyszne i aromatyczne. Choć przy wyborze mięsa do przygotowania naszej wersji w piwie można użyć golonki wieprzowej, zarówno przedniej, jak i tylnej, zdecydowanie bardziej polecamy wybór tych drugich, z uwagi na wielkość.
Krótka historia przepisu na golonkę w piwie
Tradycyjny przepis na golonkę w piwie wywodzi się z Bawarii, gdzie danie to serwowane jest najczęściej w towarzystwie ziemniaków, warzyw lub kapusty, ale nierzadko podaje się je także z pieczywem. Dzięki poniższej propozycji na wykonanie tego posiłku, bez trudu zachwycisz gości, nie tylko podczas rodzinnego obiadu, ale także podczas większego przyjęcia.
Z czym podawać golonkę w piwie? Propozycje serwowania dania
Najbardziej powszechnym sposobem podawania golonki z piwem jest bez dwóch zdań połączenie jej z ziemniakami. Można przygotować je w formie pieczonej, ale i zrobić z nich gładkie purée. Do golonki doskonale pasuje ponadto kapusta kiszona. Warto wykorzystać ten fakt i przygotować surówkę z kapusty kiszonej. Inną propozycją podania golonki w piwie jest skomponowanie posiłku z czerwonymi buraczkami.
Golonka w piwie — tradycyjny przepis
Choć na przygotowanie tradycyjnego przepisu na golonkę w piwie trzeba poświęcić trochę czasu, to zdecydowanie nie można powiedzieć, że wykonanie dania należy do skomplikowanych receptur kulinarnych. Z przygotowaniem golonki w piwie nie będzie miał problemu nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę kulinarną.