Rewelacyjna zupa krem pomidorowa, gotowa w 20 minut

Zupa krem pomidorowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa krem pomidorowa

  • 1 kg Pomidor
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżka Masło
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 0.5 Łyżka Ocet winny
  • 2 łyżki Posiekana bazylia
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 250 ml Bulion warzywny
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.

  2. 2

    W garnku roztop masło i dodaj oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę z czosnkiem i smaż do momentu zeszklenia warzyw.

  3. 3

    Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, następnie potnij je na mniejsze kawałki, wykrawając szypułki. Odłóż ok. połowę szklanki pomidorów, a pozostałe umieść w garnku z zeszkloną cebulą.

  4. 4

    Do pomidorów dodaj ocet, cukier i bulion, po czym gotuj przez ok. 5 minut.

  5. 5

    Zupę z pomidorów zblenduj na jedwabisty krem i ściągnij garnek z palnika. Na koniec dodaj posiekane świeże pomidory, bazylię i dopraw danie solą oraz pieprzem, wedle gustu i indywidualnych upodobań.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też