Rewelacyjna zupa krem pomidorowa, gotowa w 20 minut
Zupa krem pomidorowa to fantastyczny pomysł na szybki i pożywny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom, również najmłodszym brzdącom. Przygotowanie posiłku zajmuje niewiele czasu i jest niezwykle proste. Zupa krem z pomidorów, podana z odpowiednio dobranymi dodatkami stanowi rewelacyjną propozycję zarówno na mniej, jak i te bardziej formalne przyjęcia, na których z pewnością zachwyci Twoich gości. Zobacz, jak ją zrobić.
Składniki
Zupa krem pomidorowa
- 1 kg Pomidor
- 3 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Cebula
- 1 łyżka Masło
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 0.5 Łyżka Ocet winny
- 2 łyżki Posiekana bazylia
- 1 łyżeczka Cukier
- 250 ml Bulion warzywny
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
- 2
W garnku roztop masło i dodaj oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę z czosnkiem i smaż do momentu zeszklenia warzyw.
- 3
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, następnie potnij je na mniejsze kawałki, wykrawając szypułki. Odłóż ok. połowę szklanki pomidorów, a pozostałe umieść w garnku z zeszkloną cebulą.
- 4
Do pomidorów dodaj ocet, cukier i bulion, po czym gotuj przez ok. 5 minut.
- 5
Zupę z pomidorów zblenduj na jedwabisty krem i ściągnij garnek z palnika. Na koniec dodaj posiekane świeże pomidory, bazylię i dopraw danie solą oraz pieprzem, wedle gustu i indywidualnych upodobań.
Zobacz także:
Zupa krem pomidorowa to doskonała receptura dla osób zapracowanych, niemających na co dzień czasu na szykowanie czasochłonnych potraw i dań obiadowych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i z powodzeniem może być serwowana nawet przez 2 dni. Co więcej, przepis na zupę krem pomidorową uwielbiany jest przez dzieci, jak i dorosłych. Raz przygotowana na pewno zagości w Waszym obiadowym menu, jako jeden z ulubionych przepisów. W zaledwie 20 minut można przygotować to smakowite danie i zaserwować swoim najbliższym prawdziwą bombę witaminową.
Zupa krem pomidorowa — wartości odżywcze
Warzywne zupy krem to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest to doskonała propozycja na zwiększenie ilości warzyw w swoim jadłospisie, a także dla osób na diecie ubogoresztkowej, które powinny unikać dużych ilości jarzyn w surowej formie. Zupa krem pomidorowa to fantastyczne źródło potasu, pomagającego dbać o prawidłowe ciśnienie, a także likopenu o właściwościach antyoksydacyjnych.
Zupę krem z pomidorów warto podawać z prażonymi ziarnami, jak np. ziarna dyni czy słonecznika lub wzbogacić posiłek o dodatek oliwy z oliwek. Jest to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych. Jeżeli zupa krem pomidorowa ma być podawana w charakterze obiadu jednodaniowego, warto zaserwować ją razem z mozzarellą, czy burratą, które zwiększą zawartość białka w przepisie i uczynią go bardziej sycącym. Wspomniane dodatki wystarczy pokruszyć i ozdobić nimi zupę, nałożoną na talerze.
Zobacz także: Najlepsza zupa brokułowa krem, jaką kiedykolwiek jadłeś! Koniecznie jej spróbuj
Jak podawać zupę krem pomidorową? Porady i wskazówki
Zupa krem pomidorowa może być serwowana z samodzielnie przygotowanymi, domowymi grzankami, groszkiem ptysiowym, kromkami świeżego chleba lub bagietki. Doskonale sprawdzą się także paluchy chlebowe. Zupę krem pomidorową warto wzbogacić także o dodatek śmietanki, natomiast przed podaniem skropić oliwą z oliwek, a na wierzch dodać tarty parmezan lub kawałki mozzarelli. Aby uatrakcyjnić przepis, fantastycznie sprawdzą się prażone ziarna dyni lub słonecznika, które dodatkowo zwiększą wartości odżywcze zupy krem pomidorowej.
Zupa krem z pomidorów może być także serwowana w wersji wegańskiej. W takim przypadku należy pominąć masło w przepisie. Podawać ją wtedy można z płatkami drożdżowymi i świeżą bazylią.