Koreczki z tortilli — kultowy przysmak, doskonały nie tylko na Sylwestra
Koreczki z tortilli to często przyrządzana jednak zawsze chętnie jedzona przekąska, która pojawia się na stołach z racji różnych okoliczności, np. urodzin, imienin, Sylwestra czy jako poczęstunek serwowany podczas wieczoru filmowego. Możliwości ich przygotowania jest naprawdę wiele — koreczki z tortilli można wykonać z dodatkiem ulubionych składników, komponując smakołyk dopasowany do gustu i indywidualnych oczekiwań każdego z gości.
Składniki
Koreczki z tortilli
- 75 g Serek śmietankowy
- 300 g Wędzony łosoś
- 150 g Miks sałat
- 180 g Placki tortilli
Przygotowanie
- 1
Placek tortilli posmaruj kremowym serkiem.
- 2
Na warstwę serka nałóż rozdrobnione kawałki wędzonego łososia oraz mix sałat.
- 3
Umyj koperek i drobno go posiekaj. Następnie wierzch przekąski posyp pokrojonym ziołem.
- 4
Placek tortilli wraz z dodatkami zwiń w rulon, po czym pokrój w plastry. Gotowe koreczki z tortilli nabij na wykałaczki — drewniane lub ozdobne patyczki z plastiku.
Zobacz także:
Przysmaki na raz to hit imprez i spotkań w gronie najbliższych osób. Doskonale zaostrzają apetyt, zapowiadając nadejście bardziej sycących propozycji kulinarnych. Istnieje wiele rozmaitych pomysłów na przygotowanie poręcznych przekąsek. Jedną z ulubionych bez dwóch zdań są koreczki z tortilli. Smakowite kąski wykonane z pszennych lub kukurydzianych placków, gotowe są już po kwadransie. Największym atutem przepisu jest łatwość jego modyfikacji. Zawartość atrakcyjnej zakąski może skrywać ulubione składniki Twoich bliskich, przez co znikają z talerzy z prędkością światła.
Zobacz także: Ślimaki z ciasta francuskiego — najlepsza z imprezowych przekąsek
Koreczki z tortilli — jak je podawać?
Apetyczna forma podania koreczków z tortilli z pewnością wzmaga apetyt gości, dlatego polecamy zadbać o pomysłowe podanie przekąski. Zamiast tradycyjnych drewnianych wykałaczek warto postawić na kolorowe patyczki, z ciekawymi końcówkami. Nierzadko w sklepach z akcesoriami kuchennymi zakupić można wiele ciekawych dodatków. Poza rzucającymi się w oczy wykałaczkami, na które nabite są gotowe koreczki z tortilli, dobrym pomysłem jest również ułożenie ich w estetyczną kompozycję lub stworzenie imprezowego zestawu w połączeniu z innymi specjałami. Koreczki z tortilli świetnie wyglądają m.in. poukładane na drewnianej desce wraz z różnymi rodzajami sera. Poszczególne plastry przekąski można przełożyć również pomidorkami koktajlowymi lub przygotować kilka wersji smakowych koreczków, zaskakując zaproszonych gości smakiem i sposobem podania zimnej płyty.
Z czym przygotować koreczki z tortilli? Propozycje składników
Każdy miłośnik gotowania posiada swoje ulubione połączenia składników, które za każdym razem rozpieszczają kubki smakowe, tworząc niezapomnianą przekąskę. Przyrządzając koreczki z tortilli, warto postawić na sprawdzone kombinacje i zestawienia. Do takich bez dwóch zdań należy miks wędzonego łososia, kremowego serka oraz drobno posiekanego koperku, czyli propozycja składników, z których przygotujesz poniższy przepis na najlepsze koreczki z tortilli.
Na tym możliwości się jednak nie kończą, a szybką przekąskę można wykonać z wielu innych produktów. Placki tortilli polecamy przygotować z nieco wyrazistszym smarowidłem, np. serkiem chrzanowym. Bazą poręcznych przegryzek może stać się ponadto pesto bazyliowe, pesto pomidorowe, tradycyjny majonez lub inny preferowany sos. Wnętrze koreczków z tortilli może skrywać różne smakołyki — dojrzewająca szynka Prosciutto, salami, ser żółty, mozzarella, parmezan, suszone pomidory, rukola, kawałki pokrojonej papryki, oliwki — sam zdecyduj, z jakich składników stworzysz najsmaczniejszą kompozycję.