Krewetki z makaronem ryżowym — przepis na danie w stylu azjatyckim

Krewetki z makaronem ryżowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Krewetki z makaronem ryżowym

  • 300 g Krewetki
  • 240 g Papryka czerwona
  • 40 ml Sos sojowy
  • 400 g Makaron ryżowy
  • 0 Posiekana natka pietruszki
  • 40 g Czerwona papryczka chilli
  • Imbir mielony
  • Czosnek granulowany
  • 20 g Sezam
  • Sól
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Do garnka wlej wodę, dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Następnie wrzuć makaron ryżowy i gotuj go, podążając za instrukcją umieszczoną na etykiecie wybranego produktu.

  2. 2

    Krewetki pozbaw ogonków i starannie je oczyść. Owoce morza oprósz czosnkiem oraz mielonym imbirem.

  3. 3

    Umyj czerwoną paprykę i wydrąż gniazdo nasienne. Następnie pokrój warzywo na niewielkie kawałki. Papryczkę chili drobno posiekaj.  

  4. 4

    Na patelnię wylej olej rzepakowy, a kiedy tłuszcz się rozgrzeje, dodaj oczyszczone krewetki. Dopraw je solą i smaż na niewielkiej mocy palnika.  Po chwili na patelnię wrzuć także pokrojone składniki: czerwoną paprykę oraz papryczkę chili. Na koniec dodaj nasiona sezamu i starannie wymieszaj zawartość patelni.

  5. 5

    Kiedy warzywa staną się miękkie, danie połącz z ugotowanym makaronem ryżowym i dokładnie je wymieszaj. Krewetki z makaronem ryżowym podgrzewaj jeszcze kilka minut. Danie serwuj na ciepło, oprószone obficie posiekaną natką zielonej pietruszki.  

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też