Sernik dyniowy, który skradnie Twoje serce

Sernik dyniowy
Źródło: StockFood

Składniki

Sernik dyniowy

  • 1 kg Twaróg mielony
  • 300 g ciastka czekoladowe Oreo
  • 250 g Mascarpone
  • 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku
  • 3 Jajko
  • 200 g Cukier
  • 350 g Purée z dyni
  • 70 g Masło
  • 1 sztuka Skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 50 g Biała czekolada
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 3 łyżki Jogurt naturalny

Przygotowanie

  1. 1

    Masło roztop w rondelku i pozostaw do ostygnięcia.

  2. 2

    Purée z dyni wymieszaj ze skórką startą z pomarańczy.

  3. 3

    Zmielony twaróg wraz z mascarpone zmiksuj ze sobą, następnie dodawaj kolejno purée z dyni, cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń oraz jajka. Wszystkie składniki powinny utworzyć jednolitą masę. 

  4. 4

    Ciasteczka zmiel na proszek w malakserze, dodaj stopione masło i starannie wszystko wymieszaj.

  5. 5

    Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

  6. 6

    Wyłóż dno oraz boki tortownicy pokruszonymi ciasteczkami z masłem, a następnie wylej na niej masę serową.

  7. 7

    Sernik dyniowy włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 60 minut. Po upływie zegarowej godziny wyciągnij ciasto i pozostaw je do ostudzenia. 

  8. 8

    Aby wykonać polewę czekoladową na sernik dyniowy, roztop w kąpieli wodnej (lub mikrofalówce) białą czekoladę, wymieszaj ją z jogurtem naturalnym i polej nią sernik dyniowy. Sernik dyniowy wyciągnij z tortownicy dopiero po całkowitym ostygnięciu. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też