Sernik dyniowy, który skradnie Twoje serce
Sernik dyniowy to przepis, który zapowiada nadchodzącą jesień. Ma piękny pomarańczowy kolor, który idealnie wpisuje się w barwy charakteryzujące tę porę roku. Sernik dyniowy na kruchym spodzie stanowi doskonałą propozycję na różnego rodzaju przyjęcia. Wszystko to za sprawą jego nienagannej prezencji, która z pewnością skradnie serca wszystkich gości. Dodatek dyni do masy sernika sprawia, że ma ona konsystencję niebywale delikatnego puchu, dzięki czemu ciasto zawsze znika z talerzy w mgnieniu oka.
Składniki
Sernik dyniowy
- 1 kg Twaróg mielony
- 300 g ciastka czekoladowe Oreo
- 250 g Mascarpone
- 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku
- 3 Jajko
- 200 g Cukier
- 350 g Purée z dyni
- 70 g Masło
- 1 sztuka Skórka z pomarańczy
- 2 łyżki Mąka ziemniaczana
- 50 g Biała czekolada
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 3 łyżki Jogurt naturalny
Przygotowanie
- 1
Masło roztop w rondelku i pozostaw do ostygnięcia.
- 2
Purée z dyni wymieszaj ze skórką startą z pomarańczy.
- 3
Zmielony twaróg wraz z mascarpone zmiksuj ze sobą, następnie dodawaj kolejno purée z dyni, cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń oraz jajka. Wszystkie składniki powinny utworzyć jednolitą masę.
- 4
Ciasteczka zmiel na proszek w malakserze, dodaj stopione masło i starannie wszystko wymieszaj.
- 5
Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- 6
Wyłóż dno oraz boki tortownicy pokruszonymi ciasteczkami z masłem, a następnie wylej na niej masę serową.
- 7
Sernik dyniowy włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 60 minut. Po upływie zegarowej godziny wyciągnij ciasto i pozostaw je do ostudzenia.
- 8
Aby wykonać polewę czekoladową na sernik dyniowy, roztop w kąpieli wodnej (lub mikrofalówce) białą czekoladę, wymieszaj ją z jogurtem naturalnym i polej nią sernik dyniowy. Sernik dyniowy wyciągnij z tortownicy dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Zobacz także:
Chociaż sernik dyniowy sprawia wrażenie bardzo skomplikowanej i wyszukanej receptury, gwarantujemy, że bez trudu przygotujesz go we własnym domu. Wypiek zrobiony jest na kruchym spodzie z ciasteczek typu Oreo i wygląda jak smakołyk upieczony w najlepszej cukierni. Przepis ten nie sprawi nawet najmniejszego problemu początkującym miłośnikom słodkich wypieków. Co więcej, sernik dyniowy można przyrządzić na spodzie brownie lub z kruchego ciasta, dzięki czemu każdy entuzjasta domowych słodkości może przygotować go na swój ulubiony sposób. Jest to receptura, której koniecznie trzeba spróbować — zachwyt gości i domowników jest gwarantowany.
Sernik dyniowy — pomysł na pyszny i zdrowy deser
Dynia jest rośliną, która poza wytrawnymi pozycjami, doskonale nadaje się do tworzenia ciast i innych słodkich wypieków, czego potwierdzeniem jest właśnie sernik dyniowy. Dzięki wykorzystaniu warzywa, będącego symbolem jesieni, deser może stać się nie tylko słodką przekąską, ale i zdrowym posiłkiem, obfitującym w witaminy i składniki mineralne. Chcąc zmodyfikować przepis na nieco lżejszy i przyjazny dla sylwetki, biały cukier warto zastąpić erytrytolem lub ksylitolem, a białą czekoladę jej odpowiednikiem bez dodatku cukru.
Zobacz także: Niesamowite ciasto dyniowe, idealne na jesienne wieczory
Z czym podawać sernik dyniowy? Najlepsze dodatki
Sernik dyniowy smakuje wyśmienicie posypany na wierzchu porcją posiekanych orzechów. Sprawdzą się zarówno włoskie, laskowe, jak i orzechy pekan. Również fani pistacji nie będą zawiedzeni, ponieważ do polewy z białek czekolady można dodać porcję kremu pistacjowego. Tak przygotowany lukier będzie smakował wyśmienicie z sernikiem dyniowym i nada mu niepowtarzalnego charakteru.
Fantastyczny dodatek będzie stanowiła także domowa konfitura żurawinowa, która tak jak dynia, traktowana jest jako charakterystyczny symbol jesieni. Osoby, które nie przepadają za ciasteczkami Oreo, bez obaw mogą przyrządzić sernik dyniowy na kruchym spodzie, korzystając zarówno z pokruszonych herbatników, bądź upiec klasyczne, maślane ciasto — dokładnie takie samo jak w przypadku tarty.