Pierogi z serem - sprawdzony przepis

Pierogi z serem
Źródło: GettyImages

Składniki

Pierogi z serem przepis. Składniki na ciasto:

  • 3 szklanek Mąka pszenna
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 sztuka Żółtko
  • 3 łyżki Olej roślinny
  • 2 Szczypty Sól
  • 200 ml Woda

Skaładniki na farsz:

  • 350 g Ser biały
  • 2 sztuki Żółtko
  • 1 sztuka Cukier wanilinowy
  • 3 łyżki Drobny cukier
  • 1 Szczypta Sól

Składniki na sos śmietanowo waniliowy

  • 5 łyżek Śmietanka 18%
  • 1 łyżeczka Pasta waniliowa
  • 2 łyżki Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie ciasta:

    Mąkę przełóż na stolnicę lub blat. Zrób wgłębienie i wbij jajko oraz żółtko. Dodaj sól, olej oraz odrobinę ciepłej wody i zacznij wyrabiać ciasto. Porcjami dolewaj wodę i ugniataj ciasto do czasu, aż stanie się elastyczne.

  2. 2

    Przygotowanie farszu serowego:

    Ser przełóż do miski, rozgnieć widelcem. Dodaj żółtka, cukier, sól oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    Przygotowanie sosu:

    Do miseczki przełóż poszczególne składniki i dokładnie wymieszaj. Odstaw sos do lodówki.

  4. 4

    Lepienie i gotowanie pierogów:

    Przygotowane ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj na grubość 2 milimetrów, wytnij kółka. Brzeg połowy kółka posmaruj wodą, na środek kółka nałóż farsz, złóż placek i dokładnie zalep brzegi. Zrób warkoczyk lub ściśnij brzegi ciasta tak, aby powstała tzw. falbanka. Do dużego garnka lub rondla wlej wodę, wsyp sól i zagotuj. Pierogi wrzucaj pojedynczo na gotującą wodę. Poczekaj, aż pierogi wypłyną na wierzch, zamieszaj i gotuj przez minutę. Do miski wlej zimną wodę. Włóż do niej na kilka sekund ugotowane pierogi i odcedź. Pierogi podawaj ze słodkim sosem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też