Najlepsze ciasto z jabłkami i budyniem w 5 krokach
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem to propozycja deseru, który sprawdzi się na każdą okazję. Posmak wanilii pochodzący z masy budyniowej, stanowi ciekawe urozmaicenie tradycyjnego przepisu na jabłecznik. Dzięki temu dodatkowi wypiek staje się niezwykle delikatny i kremowy w smaku. Lekko kwaskowate, sezonowe jabłka, doskonale przełamują słodycz ciasta i budyniu. Natomiast użyte w przepisie korzenne przyprawy, wydobywają zaskakujące nuty smakowe i sprawiają, że desery tego rodzaju świetnie smakują o każdej porze roku.
Składniki
Ciasto z jabłkami i budyniem
- 1.2 kg Jabłko
- 1 Jajko
- 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku
- 200 g Maslo
- 70 g Cukier puder
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
- 350 g Mąka pszenna
- 0.5 Litr Mleko 3,2%
- 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
Przygotowanie
- 1
Wysyp mąkę na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Posiekaj wszystkie składniki za pomocą noża na drobną kruszonkę. Możesz także wykorzystać do tego robota kuchennego. Następnie dodaj jajko i połącz wszystkie składniki w jednolitą masę. Powstałe ciasto przekrój na pół. Obie połówki owiń oddzielnie folią spożywczą i włóż do zamrażarki na ok. 30 minut.
- 2
W tym czasie ugotuj budyń zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, pamiętając o dodaniu wskazanej ilości cukru.
- 3
Obierz jabłka, pokrój je na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Oczyszczone owoce pokrój na mniejsze plasterki i włóż do garnka. Dodaj do nich cynamon i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut, aż jabłka zmiękną. W trakcie gotowania zamieszaj owoce od czasu do czasu, aby nie przywierały do spodu garnka.
- 4
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj prostokątną foremkę o wymiarach ok. 21 × 28 cm, wykładając ją papierem do pieczenia.
- 5
Wyjmij z zamrażarki jedną połówkę ciasta, zetrzyj ją na grubej tarce i wysyp na spód formy. Całość wyrównaj i delikatnie przyklep. Na spód wyłóż jabłka, a następnie zalej je budyniem. Teraz wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tarce — tym razem bezpośrednio na budyń.
- 6
Ciasto z jabłkami i budyniem wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut, aż do uzyskania złocistego koloru. Gotowy jabłecznik z budyniem posyp na wierzchu cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zobacz także:
Pomimo że ciasto z jabłkami i budyniem zyskuje największą popularność w sezonie jesiennym, to z pewnością sprawdzi się ono także jako deser na przyjęcie okolicznościowe lub niedzielne spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Przekonaj się, jak łatwo można zrobić znakomity deser, który podbije serca każdego domownika oraz zaproszonego na ucztę gościa.
Ciasto z jabłkami i budyniem — jakiej mąki użyć?
Przepis na ciasto z jabłkami i budyniem nie jest skomplikowany ani pracochłonny. Jednak warto pamiętać, że istotną rolę odgrywa w nim dobór wysokiej jakości składników. Jednym z nich jest mąka pszenna, której z pewnością nie brakuje na sklepowych półkach. Rodzaje mąk zwykle różnią się składem oraz ilością wartości odżywczych. Do poniższego przepisu rekomendujemy wykorzystanie mąki tortowej typu 450. Zasada nie jest skomplikowana — im wyższy typ mąki, tym produkt ponosi mniejsze straty w składnikach odżywczych, podczas produkcji ciasta. Ponadto mąka o wysokim typie zawiera także więcej błonnika pokarmowego i żelaza, a także dostarcza organizmowi cennych witamin z grupy B, C oraz A.
Zobacz także: Ciasto drożdżowe z jabłkami — wypiek, który pokocha Twoja rodzina
Ciasto z jabłkami i budyniem — o czym warto pamiętać, wybierając owoce?
Decydując się na wykonanie ciasta z jabłkami i budyniem, oprócz odpowiedniego rodzaju mąki, dobrze jest rozważyć także wybór najlepszych owoców. Warto pamiętać, że przygotowanie jabłecznika z dodatkiem masy budyniowej wcale nie wymaga kupowania słodkich jabłek. Chcąc uzyskać najlepsze połączenie smaków, najlepiej zdecydować się na odmianę słodko-kwaśną lub kwaśną.
Do stworzenia ciasta z jabłkami i budyniem, doskonale sprawdzi się Antonówka lub Ligol. Owoce pochodzące z tych odmian są dość kwaśne i charakteryzuje je żółtawa skórka oraz wysoka kruchość. Posiadają lekko kwaskowaty smak, który doskonale współgra ze słodyczą masy budyniowej i maślanego ciasta.