Najlepsze ciasto z jabłkami i budyniem w 5 krokach

Ciasto z jabłkami i budyniem
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto z jabłkami i budyniem

  • 1.2 kg Jabłko
  • 1 Jajko
  • 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku
  • 200 g Maslo
  • 70 g Cukier puder
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 350 g Mąka pszenna
  • 0.5 Litr Mleko 3,2%
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    Wysyp mąkę na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Posiekaj wszystkie składniki za pomocą noża na drobną kruszonkę. Możesz także wykorzystać do tego robota kuchennego. Następnie dodaj jajko i połącz wszystkie składniki w jednolitą masę. Powstałe ciasto przekrój na pół. Obie połówki owiń oddzielnie folią spożywczą i włóż do zamrażarki na ok. 30 minut.

  2. 2

    W tym czasie ugotuj budyń zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, pamiętając o dodaniu wskazanej ilości cukru. 

  3. 3

    Obierz jabłka, pokrój je na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Oczyszczone owoce pokrój na mniejsze plasterki i włóż do garnka. Dodaj do nich cynamon i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut, aż jabłka zmiękną. W trakcie gotowania zamieszaj owoce od czasu do czasu, aby nie przywierały do spodu garnka. 

  4. 4

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj prostokątną foremkę o wymiarach ok. 21 × 28 cm, wykładając ją papierem do pieczenia. 

  5. 5

    Wyjmij z zamrażarki jedną połówkę ciasta, zetrzyj ją na grubej tarce i wysyp na spód formy. Całość wyrównaj i delikatnie przyklep. Na spód wyłóż jabłka, a następnie zalej je budyniem. Teraz wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tarce tym razem bezpośrednio na budyń.

  6. 6

    Ciasto z jabłkami i budyniem wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut, aż do uzyskania złocistego koloru. Gotowy jabłecznik z budyniem posyp na wierzchu cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też