Camembert w panierce, który rozpływa się w ustach

Camembert w panierce
Źródło: GettyImages

Składniki

Camembert w panierce

  • 60 g Bułka tarta
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 1 Jajko
  • 1 sztuka Ser camembert
  • Pieprz czarny mielony
  • Olej słonecznikowy
  • Sól

Dodatkowo

  • 2 łyżki Żurawina do mięs i serów

Przygotowanie

  1. 1

    Rozbij jajko i wlej je do niewielkiej miseczki. Dokładnie wymieszaj je za pomocą widelca, aż powstanie gładka, jednolita konsystencja. 

  2. 2

    Wysyp na talerz bułkę tartą i wymieszaj  ją z odrobiną czarnego pieprzu mielonego oraz soli.

  3. 3

    Ser camembert wyjmij  z opakowania i starannie obtocz w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej z przyprawami.

  4. 4

    Smaż camembert na rozgrzanej patelni, na głębokim oleju. Pamiętaj, że cały proces smażenia powinien odbywać się na małym ogniu. 

  5. 5

    Gdy camembert w panierce apetycznie się zarumieni, ostrożnie obróć go na drugą stronę za pomocą drewnianej łopatki. 

  6. 6

    Zdejmij ser z patelni w momencie, gdy panierka nabierze złocistego koloru. 

     

    Wskazówka: Zarówno podczas obracania, jak i ściągania sera z patelni zachowaj ostrożność, aby nie uszkodzić panierki i nie rozlać płynnego wnętrza sera.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też