Aromatyczny łosoś z grilla — sposób na pyszny obiad lub lekką kolację
Łosoś z grilla to doskonały pomysł na pyszny i zdrowy posiłek, gotowy do spożycia już po 15 minutach smażenia. Aromatyczna skórka ryby, przyprawiona mieszanką doskonale dobranych ziół i dodatków czyni z niej doskonały posiłek, pełen smaku i wartości odżywczych. Łosoś z grilla podany w towarzystwie świeżych warzyw bądź ulubionej sałatki to doskonałe rozwiązanie, które uświetni wiele okazji. Sam zdecyduj, kiedy zagości na Twoim stole.
Składniki
Łosoś z grilla
- 4 sztuki Łosoś filet
- Pieprz czarny mielony
- Sól morska
- Zioła prowansalskie
- Mielona papryka czerwona
- Sok z cytryny
- Skórka z cytryny
Przygotowanie
- 1
W niewielkiej miseczce umieść startą skórkę z cytryny i dodaj do niej mieszankę przypraw: paprykę mieloną, czarny pieprz mielony oraz koperek (w przepisie na łososia z grilla można wykorzystać zarówno posiekany koperek, jak i ten suszony).
- 2
Przygotuj łososia. Opłucz kawałki ryby pod chłodną wodą, a następnie delikatne je osusz. Skrop łososia sokiem wyciśniętym z cytryny i przełóż filety na talerz. Teraz starannie natrzyj je przygotowanym miksem przypraw i posyp łososia solą morską. Przyprawione ryby odłóż do lodówki, przynajmniej na 60 minut.
- 3
Rozgrzej grilla. Po godzinie marynowania, kawałki łososia umieść na ruszcie, kładąc ryby skórką ku dołowi. Łosoś z grilla powinien smażyć się przez kwadrans. Po kilku minutach można odwrócić filety, by na powierzchni ukazały się apetycznie zarysowane prążki. Gotową rybę podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z grillowanymi warzywami bądź pieczonymi ziemniakami.
Wypróbuj także przepis na łososia na parze.
Jeśli popularne przepisy na grilla zaczynają Ci się nudzić i poszukujesz czegoś wyjątkowego, co odmieni smak ucztowania w ogrodzie, mamy przepis idealny — łosoś z grilla to danie, które pozwoli rozwiać przysłowiową nudę w kuchni. Stanowi urozmaicenie pośród mięsnych specjałów, zdejmowanych z rusztu. Do łososia z grilla z łatwością dobierzesz ulubione dodatki, które razem z upieczoną rybę będą stanowić smakowity posiłek dla całej rodziny.
Dla kogo łosoś z grilla?
Delikatna ryba, podana w towarzystwie pysznej sałatki, chrupiących ziemniaczków z masłem czosnkowym bądź grillowanych warzyw, to wyjątkowe połączenie, które zachwyci smakiem niejednego nader wymagającego smakosza. Danie można zaproponować wegetarianom, ale i osobom dbającym o ilość spożywanych kalorii. Łosoś z grilla to pomysł na lekki posiłek, obfitujący w wiele wartościowych składników odżywczych. Imponująca ilość ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych z Omega-3, bogactwo witamin (A, D oraz E), a także spora ilość białka to tylko kilka faktów, które powinny skłonić Cię do urozmaicenia swojego jadłospisu w tę zdrową rybę.
Łosoś z grilla z pewnością przypadnie do gustu osobom, którym znudziło się jedzenie wyłącznie mięsnych specjałów. Aromatyczna ryba bez dwóch zdań okaże się doskonałym uatrakcyjnieniem grillowego menu, a posiłek zniknie z talerzy, zanim zdążysz się zorientować.
Z serwować do łososia z grilla? Propozycje podania posiłku
Dodatkiem, który sprawdzi się do grillowanej ryby, będą z pewnością ziemniaki. Można przygotować je na wiele sposobów — zaczynając od ugotowania ich w mundurkach, usmażeniu na grillu wraz z masłem czosnkowym, upieczeniu w piekarniku bądź przyrządzeniu domowych frytek. Nie zapominajmy o dodatku warzyw, które idealnie dopasują się do łososia z grilla. Wykorzystując sposobność, na rozgrzany ruszt warto położyć kawałki ulubionych warzyw, np. pokrojone w plastry kawałki cukinii, bakłażana bądź kawałki papryki. Innym pomysłem jest podanie łososia z grilla wraz z ugotowanym ryżem i masłem ziołowym.
Łosoś z grilla — jak wybrać świeżą rybę?
Przygotowując łososia z grilla, koniecznie zaopatrz się w świeże kawałki ryby. Można ja rozpoznać po błyszczącej skórce. Nie może być ona matowa — taki widok powinien powstrzymać Cię przed jej zakupem. Mięso łososia musi być jędrne, a jego zapach — przyjemny. Nieświeży łosoś wydziela bardzo specyficzną woń, dlatego przed kupnem zawsze warto powąchać rybę.