Aromatyczny łosoś z grilla — sposób na pyszny obiad lub lekką kolację

Łosoś z grilla
Źródło: StockFood

Składniki

Łosoś z grilla

  • 4 sztuki Łosoś filet
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól morska
  • Zioła prowansalskie
  • Mielona papryka czerwona
  • Sok z cytryny
  • Skórka z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    W niewielkiej miseczce umieść startą skórkę z cytryny i dodaj do niej mieszankę przypraw: paprykę mieloną, czarny pieprz mielony oraz koperek (w przepisie na łososia z grilla można wykorzystać zarówno posiekany koperek, jak i ten suszony).

  2. 2

    Przygotuj łososia. Opłucz kawałki ryby pod chłodną wodą, a następnie delikatne je osusz. Skrop łososia sokiem wyciśniętym z cytryny i przełóż filety na talerz. Teraz starannie natrzyj je przygotowanym miksem przypraw i posyp łososia solą morską. Przyprawione ryby odłóż do lodówki, przynajmniej na 60 minut.

  3. 3

    Rozgrzej grilla. Po godzinie marynowania, kawałki łososia umieść na ruszcie, kładąc ryby skórką ku dołowi. Łosoś z grilla powinien smażyć się przez kwadrans. Po kilku minutach można odwrócić filety, by na powierzchni ukazały się apetycznie zarysowane prążki. Gotową rybę podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z grillowanymi warzywami bądź pieczonymi ziemniakami.

     

    Wypróbuj także przepis na łososia na parze.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też