Stek z rostbefu — mięsny specjał, który skradnie Twoje serce

Stek z rostbefu
Źródło: StockFood

Składniki

Stek z rostbefu

  • 500 g Rostbef
  • Olej rzepakowy
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Rostbef wyjmij z lodówki przynajmniej 30 minut przed przystąpieniem do realizacji przepisu.

  2. 2

    Przygotuj mięso. Opłucz je pod zimną wodą i oczyść z błon. Następnie delikatnie osusz je, korzystając z kawałka ręcznika papierowego.

  3. 3

    Na patelni rozgrzej wybrany rodzaj tłuszczu, np. olej rzepakowy. Osuszone mięso wołowe oprósz solą i umieść stek z rostbefu na gorącej patelni. Podczas smażenia nie nakłuwaj powierzchni mięsa, ponieważ straci swój wyjątkowy smak. Obracając stek z rostbefu na drugą stronę, posługuj się szczypcami do mięsa. Smaż je, aż do uzyskania oczekiwanego stopnia wysmażenia.

  4. 4

    Gotowy stek z rostbefu połóż na talerz i oprósz pieprzem mielonym. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, ulubioną sałatką oraz sosem, np. barbecue.

     

    Może zainteresować Cię także przepis na stek z polędwicy wołowej.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też