Zapiekane cukinie z mozzarellą — lekki dodatek (nie tylko) do specjałów z grilla

Zapiekane cukinie
Źródło: GettyImages

Składniki

Zapiekane cukinie

  • 3 sztuki Cukinia zielona
  • 3 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 ząbek Czosnek
  • 250 g Mozzarella
  • 2 sztuki Pomidor
  • 0.5 Łyżeczka Zioła prowansalskie
  • 0.5 Łyżeczka Suszone oregano
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, ustawiając go na tryb góra-dół. Następnie przygotuj naczynie żaroodporne, w którym będą się robić zapiekane cukinie.

  2. 2

    Warzywa starannie umyj i osusz, wycierając je kawałkiem ręcznika papierowego. Zielone cukinie przekrój wzdłuż, na tzw. łódeczki. Posługując się łyżką, powoli wydrąż  odrobinę miąższu.

  3. 3

    W oddzielnym naczyniu przygotuj aromatyczną mieszankę do zapiekanych cukinii. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, suszone oregano oraz przeciśnięty przez praskę (lub bardzo drobno posiekany) czosnek. Całość starannie wymieszaj.

  4. 4

    Umyj pomidory i pokrój je w półplasterki. Ser mozzarella podziel na cieniutkie plasterki.

  5. 5

    Łódeczki cukinii posmaruj miksem przypraw, używając do tego pędzelka silikonowego, po czym umieść warzywa w przygotowanym wcześniej naczyniu żaroodpornym. Następnie wyłóż na nie pokrojone składniki (plasterki mozzarelli i pomidorów), układając je obok siebie naprzemiennie i oprósz czarnym pieprzem mielonym oraz odrobiną soli.

  6. 6

    Naczynie żaroodporne umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz warzywa przez 30 minut. Po ich upływie podnieś temperaturę o 30 st. C i piecz łódeczki cukinii z mozzarellą jeszcze ok. 5 minut.

  7. 7

    Zapiekane cukinie gotowe! Serwuj je na ciepło, oprószone świeżymi liśćmi bazylii — jako dodatek do dania głównego lub samodzielna przekąska.

     

    Wypróbuj także przepis na faszerowane cukinie z mięsem mielonym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też