Soczysty schab z grilla — znakomity pomysł na obiad dla całej rodziny

Schab z grilla
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab z grilla

  • 1 kg Schab bez kości
  • 0.5 Łyżka Sos sojowy
  • 3 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Musztarda Dijon
  • 2 łyżki Miód
  • 2 łyżki Olej
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 3 sztuki Ziele angielskie
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Schab pokrój w plastry. Każdy kawałek natrzyj starannie solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  2. 2

    Przygotuj marynatę do schabu z grilla. W naczyniu połącz oliwę z oliwek, sos sojowy, musztardę Dijon, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do wymienionych składników dodaj przyprawy, tj. 2 liście laurowe i 3 kulki ziela angielskiego. Całość starannie wymieszaj.

  3. 3

    Pokrojone i doprawione plastry schabu pokryj przygotowaną marynatą, zwracając uwagę na to, żeby każdy kawałek został nią dokładnie posmarowany. Marynowane kawałki mięsa przełóż do lodówki i pozostaw w niej na kilka godzin. Najlepszy efekt można uzyskać, pozostawiając schab w marynacie na całą noc.

  4. 4

    Kawałki mięsa połóż na rozgrzanym grillu i smaż 6-8 minut. W połowie wskazanego czasu obróć plastry schabu na drugą stronę.

  5. 5

    Schab z grilla gotowy! Najlepiej podawać go na ciepło, z dodatkiem ulubionych sosów, pieczonych ziemniaczków oraz sałatek, przygotowanych ze świeżych warzyw. Doskonałym uzupełnieniem mięsnego specjału będą także warzywa z grilla.

     

    Może zainteresować Cię również przepis na karkówkę w coli.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też