Smaczny i zdrowy przepis na aksamitną zupę krem z cukinii
Zupa krem z cukinii to niezwykle lekka, aksamitna w smaku propozycja obiadowa, doskonała dla osób stosujących dietę wegetariańską, ale nie tylko. To przepis na posiłek bogaty w cenne wartości odżywcze. Zupa krem z cukinii sprawdzi się w upalne dni, kiedy poszukujemy pomysłu na lekki obiad, ale i wtedy, gdy natłok obowiązków uniemożliwia spędzanie wielu godzin w kuchni.
Składniki
Zupa krem z cukinii
- 800 g Cukinia zielona
- 4 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Cebula cukrowa
- 500 ml Bulion warzywny
- 5 łyżek Śmietanka 30%
- 2 łyżki Masło
- 0.5 Łyżeczka Pieprz
- 1 łyżeczka Zioła prowansalskie
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 1 garść Natka pietruszki
- 1 garść Szczypiorek
Przygotowanie
- 1
Starannie umyj cukinie, pozbaw je końcówek i pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę.
- 2
Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Następnie smaż ją na rozgrzanym tłuszczu, dodając na patelnię obrane i niepokrojone ząbki czosnku.
- 3
Po 3 minutach do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodaj kostki cukinii i smaż przez 10-15 minut. Przed wyłączeniem palnika warzywa oprósz przyprawami: ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem mielonym oraz solą.
- 4
Bulion umieść w garnku i dodaj do niego drobno posiekany szczypiorek wraz z natką zielonej pietruszki. Jeśli musisz przygotować go od podstaw, polecamy przepis na szybki bulion warzywny. Całość gotuj na średniej mocy palnika, a kiedy wywar zacznie bulgotać, dodaj do niego podsmażone wcześniej warzywa. Całość gotuj razem przez kwadrans.
- 5
Kiedy obiad będzie gotowy, zblenduj zupę na gładką konsystencję, dodając do garnka śmietanę 30%.
- 6
Zupa krem z cukinii gotowa! Serwuj ją z domowymi grzankami lub kromkami świeżego pieczywa. Przed podaniem talerze z kremową zupą warto ozdobić dodatkową porcją posiekanego szczypiorku.
Polecamy również przepis na zupę krem z białych warzyw.
Zupy krem cieszą się sporą popularnością zwłaszcza latem, kiedy do dyspozycji mamy cały wachlarz świeżych warzyw, dostępnych w przystępnych dla portfela cenach. Warto wówczas przygotować przepis na zupę krem z cukinii. Posiłek z pewnością zaskoczy Cię swoim wyrazistym smakiem, pięknym, apetycznym kolorem oraz prostotą wykonania.
Zupa krem z cukinii z warzywami to wartościowy posiłek dla całej rodziny. Składa się bowiem z wielu cennych dla organizmu składników. Mało tego, zupa ta jest niskokaloryczna, a podana na talerzach, w towarzystwie grzanek i świeżo posiekanych ziół, prezentuje się nie tylko apetycznie, ale i wykwintnie.
Jakie dodatki do zupy krem z cukinii?
Lekką zupę krem z cukinii można serwować z kromkami świeżej bagietki posmarowanej masłem czosnkowym, albo spożywać samodzielnie, bez zbędnych dodatków. Do zupy krem z cukinii warto przygotować domowe grzanki lub zaopatrzyć się w gotowy, sklepowy produkt. Polecamy jednak zrobić je samodzielnie. Wystarczy podzielić pieczywo na mniejsze kawałki i podsmażać na suchej patelni. Po kilku minutach cząstki chleba skrop oliwą z oliwek oraz mieszanką ulubionych ziół i domowe grzanki gotowe!
Jak zrobić zupę krem z cukinii? Porady i wskazówki
Jeśli wszyscy domownicy spożywają mięso, zamiast bulionu warzywnego można wykorzystać wywar przygotowany na bazie mięsa — do przepisu na zupę krem z cukinii najlepiej sprawdzi się bulion drobiowy. Czas wykonania obiadu, podany w poniższym przepisie nie obejmuje przygotowania wywaru. Aby nie uległ wydłużeniu, warto wykorzystać rosół pozostały po poprzednim obiedzie.