Smaczny i zdrowy przepis na aksamitną zupę krem z cukinii

Zupa krem z cukinii
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa krem z cukinii

  • 800 g Cukinia zielona
  • 4 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Cebula cukrowa
  • 500 ml Bulion warzywny
  • 5 łyżek Śmietanka 30%
  • 2 łyżki Masło
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 1 łyżeczka Zioła prowansalskie
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1 garść Natka pietruszki
  • 1 garść Szczypiorek

Przygotowanie

  1. 1

    Starannie umyj cukinie, pozbaw je końcówek i pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę.

  2. 2

    Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Następnie smaż ją na rozgrzanym tłuszczu, dodając na patelnię obrane i niepokrojone ząbki czosnku.

  3. 3

    Po 3 minutach do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodaj kostki cukinii i smaż przez 10-15 minut. Przed wyłączeniem palnika warzywa oprósz przyprawami: ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem mielonym oraz solą.

  4. 4

    Bulion umieść w garnku i dodaj do niego drobno posiekany szczypiorek wraz z natką zielonej pietruszki. Jeśli musisz przygotować go od podstaw, polecamy przepis na szybki bulion warzywny. Całość gotuj na średniej mocy palnika, a kiedy wywar zacznie bulgotać, dodaj do niego podsmażone wcześniej warzywa. Całość gotuj razem przez kwadrans.

  5. 5

    Kiedy obiad będzie gotowy, zblenduj zupę na gładką konsystencję, dodając do garnka śmietanę 30%.

  6. 6

    Zupa krem z cukinii gotowa! Serwuj ją z domowymi grzankami lub kromkami świeżego pieczywa. Przed podaniem talerze z kremową zupą warto ozdobić dodatkową porcją posiekanego szczypiorku.

     

    Polecamy również przepis na zupę krem z białych warzyw.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też