Lava cake to ciasto, które robi wrażenie! Przekonaj się i zrób je samodzielnie

Lava cake
Źródło: GettyImages

Składniki

Lava cake

  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 2 Jajko
  • 100 g Gorzka czekolada
  • 4 łyżki Cukier
  • 1 szczypta Sól
  • 50 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj 2 formy, każdą po 200 ml. Kokilki powinny być nieco większe, ponieważ ciasto na lava cake rośnie podczas pieczenia. Możesz również przygotować kilka mniejszych fondantów. Czekoladową masę rozłóż wówczas równomiernie na 3-4 wyższe formy. Każdą kokilkę posmaruj odrobiną masła i posyp mąką pszenną.

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C, umieszczając w nim równocześnie blaszkę do pieczenia.

  3. 3

    Gorzką czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki i umieść w garnku wraz z masłem, poddając składniki kąpieli wodnej. Całość starannie mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. 

  4. 4

    Do naczynia dodaj jajka i połącz je z solą oraz cukrem. Składniki mieszaj, aż do ich połączenia, po czym dodaj mąkę pszenną i ponownie wymieszaj zawartość miski. Następnie dodaj także przygotowany wcześniej krem czekoladowy i starannie wymieszaj, np. używając kuchennej rózgi.

  5. 5

    Gotowe ciasto na lava cake przełóż do kokilek, ustaw na rozgrzanej już blasze i piecz ok. 8 minut. 

  6. 6

    Lava cake wyciągnij z piekarnika, a po upływie maksymalnie 2 minut, przełóż je na talerze i ozdób wedle własnego pomysłu.

    Jeśli szukasz więcej inspiracji na atrakcyjne desery, polecamy przepis na roladę red velvet.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też