Aromatyczny bigos z młodej kapusty z kiełbasą i koprem

Bigos z młodej kapusty
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na bigos z młodej kapusty

  • 1 główka Młoda kapusta
  • 3 łyżki Olej roślinny
  • 1 sztuka Marchewki
  • 1 sztuka Cebula
  • 250 g Kiełbasa
  • 1.5 szklanki Bulion
  • 0.5 Pęczek Koperek
  • 1.5 łyżka Mąka pszenna
  • 1 łyżka Kminek
  • 2 listki Liście laurowe
  • 250 ml Białe wytrawne wino
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Myjemy i siekamy na małe kawałki kapustę. Siekamy na małe kawałki cebulę. Przygotowujemy garnek o dużej średnicy dna.

  2. 2

    Do garnka wlewamy 1,5 łyżki oleju roślinnego, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę. Czekamy aż się zeszkli.

  3. 3

    Kiełbasę kroimy na plasterki o dość cienkiej grubości, po czym przekrajamy je jeszcze na połowę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy razem przez kilka minut. Do garnka dodajemy posiekaną kapustę oraz marchewkę, którą wcześniej obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy.

  4. 4

    Wlewamy do garnka bulion oraz białe wytrawne wino.

  5. 5

    Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kminek oraz liście laurowe. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

  6. 6

    Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez 15-20 minut na średnim ogniu, od casu do czasu mieszając – bo bigos lubi się przypalać.

  7. 7

    Czas na zasmażkę. Na suchej patelni podsmażamy mąkę – powinna zmienić kolor z białego na zarumieniony. Dodajemy olej i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy wywaru z kapusty i ponownie mieszamy. Zawartość patelni przelewamy do garnka i mieszamy.

  8. 8

    Na koniec dodajemy siekany koperek, mieszamy wszystkie składniki i ponownie zagotowujemy.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też