Łazanki jak u babci. Prosty przepis na bezkonkurencyjny obiad

Łazanki
Źródło: StockFood

Składniki

Łazanki

  • 200 g Kiełbasa
  • 150 g Pieczarki
  • 240 g Makaron
  • 300 g Cebula
  • 400 g Kapusta kiszona
  • Olej rzepakowy
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 1 Szczypta Kminek
  • 3 sztuki Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Aby ugotować kapustę kiszoną, umieść ją w garnku i dodaj 2 szklanki wody, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zagotuj i utrzymuj wrzenie przez 25 minut. Po tym czasie odciśnij z niej wodę, usuń przyprawy, pokrój na mniejsze kawałki i pozostaw do wystygnięcia. 

  2. 2

    Cebule obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.

  3. 3

    Pieczarki bardzo starannie umyj, osusz, a następnie pokrój w plasterki. 

  4. 4

    Kiełbasę pokrój w plasterki.

  5. 5

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż przez ok. 5 minut do momentu zeszklenia. Następnie dodaj kawałki pieczarek i całość podsmażaj, aż woda odparuje, a grzyby apetycznie się zarumienią. Gdy to się stanie, dodaj kiełbasę i smaż przez następne 15 minut. Pod koniec na patelnię wrzuć pokrojoną drobno kapustę kiszoną i wymieszaj starannie, tak, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.

  6. 6

    W międzyczasie ugotuj makaron, posługując się instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź go i dodaj do pozostałych składników łazanek. 

  7. 7

    Na koniec łazanki z pieczarkami przypraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też