Najprostszy przepis na pierniki świąteczne. Koniecznie go wypróbuj!

Pierniczki świąteczne
Źródło: GettyImages

Składniki

Świąteczne pierniczki

  • 2 łyżki Masło
  • 0.25 Szklanka Mleko
  • 2 łyżki Miód
  • 320 g Mąka pszenna
  • 0.5 Łyżeczka Kakao
  • 2 Jajko
  • 20 g Przyprawa do piernika
  • 1.5 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 11 łyżek Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Miód rozpuść w rondelku na małej mocy palnika lub w mikrofali. 

  2. 2

    Mleko podgrzej do temperatury ok. 40 st. C.

  3. 3

    Mąkę pszenną przesiej na stolnicę, wlej rozpuszczony miód i starannie wymieszaj składniki. Następnie wbij jajko, dodaj kakao, sodę oczyszczoną, cukier, przyprawy i masło. Całość zagniataj przez ok. 2-3 minuty.

  4. 4

    Do ciasta na pierniczki świąteczne stopniowo wlewaj mleko. Po każdej łyżce płynu zagniataj masę, aż do powstania jednolitej kuli. Od tego momentu wyrabiaj ciasto przez następne 10 minut. Nie trzeba wykorzystywać całego mleka, natomiast jeżeli zajdzie taka potrzeba należy zwiększyć jego ilość. 

  5. 5

    Blat lub stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj na niej wyrobione ciasto. Grubość zależy od osobistych preferencji. Rekomendujemy jednak, aby wynosiła ona ok. 0,5 cm. 

  6. 6

    Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj foremkami pierniczki o dowolnie wybranych kształtach. Następnie przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pamiętaj, aby pierniczki piec seriami. Najlepiej, aby wszystkie znajdujące się na jednej formie ciastka miały zbliżony kształt, dzięki czemu będą piekły się równomiernie. 

  7. 7

    Pierniczki świąteczne piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 10 minut. Po tym czasie należy je wyciągnąć i studzić na kratce. Świąteczne pierniki po całkowitym wystygnięciu są gotowe do dekorowania.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też