Ekspresowy przepis na najlepsze śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie
Źródło: GettyImages

Składniki

Śledzie w śmietanie

  • 400 g Jabłko
  • 300 g Cebula
  • 1 pęczek Koperek
  • 0.5 Pęczek Szczypiorek
  • 300 g Śmietana 18%
  • 500 g Płat śledzia
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Śledzie starannie opłucz w zimnej wodzie, a następnie dobrze je osusz i pokrój filety pod skosem na kawałki o grubości ok. 2 cm. 

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę i przełóż ją na sitko. Następnie sparz ją wrzątkiem, po czym odstaw warzywo do całkowitego wystygnięcia. 

  3. 3

    Jabłka obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i pozbądź się z nich gniazd nasiennych. Następnie posiekaj je w drobną kostkę, o możliwie zbliżonym do siebie kształcie. 

  4. 4

    Szczypiorek oraz koperek opłucz pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekaj. 

  5. 5

    W misce umieść posiekaną cebulę, jabłka, śmietanę, koperek, szczypiorek oraz kawałki śledzi. Całość starannie wymieszaj i pozostaw na ok. 15 minut, aby smaki się “przegryzły”.

  6. 6

    Po wskazanym czasie śledzie w śmietanie dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Ten tradycyjny przysmak smakuje wyśmienicie serwowany ze świeżym pieczywem. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też