Ekspresowy przepis na najlepsze śledzie w śmietanie
Sprawdzony przepis na śledzie w śmietanie to prawdziwy skarb każdej gospodyni oraz gospodarza. Można je z łatwością przygotować w zaledwie kwadrans, a następnie cieszyć się ich wyśmienitym smakiem w towarzystwie najbliższych. Śledzie w śmietanie to doskonała propozycja na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę. Bardzo często ten przysmak jest przygotowywany na różne przyjęcia, zarówno te mniej, jak i bardziej oficjalne. W wielu domach śledzie w śmietanie są podawane ponadto jako jedna z obowiązkowych potraw wigilijnych, a zarobione według naszej receptury z pewnością przypadną do gustu każdemu z gości.
Składniki
Śledzie w śmietanie
- 400 g Jabłko
- 300 g Cebula
- 1 pęczek Koperek
- 0.5 Pęczek Szczypiorek
- 300 g Śmietana 18%
- 500 g Płat śledzia
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Śledzie starannie opłucz w zimnej wodzie, a następnie dobrze je osusz i pokrój filety pod skosem na kawałki o grubości ok. 2 cm.
- 2
Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę i przełóż ją na sitko. Następnie sparz ją wrzątkiem, po czym odstaw warzywo do całkowitego wystygnięcia.
- 3
Jabłka obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i pozbądź się z nich gniazd nasiennych. Następnie posiekaj je w drobną kostkę, o możliwie zbliżonym do siebie kształcie.
- 4
Szczypiorek oraz koperek opłucz pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekaj.
- 5
W misce umieść posiekaną cebulę, jabłka, śmietanę, koperek, szczypiorek oraz kawałki śledzi. Całość starannie wymieszaj i pozostaw na ok. 15 minut, aby smaki się “przegryzły”.
- 6
Po wskazanym czasie śledzie w śmietanie dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Ten tradycyjny przysmak smakuje wyśmienicie serwowany ze świeżym pieczywem.
Zobacz także:
Przepisy na śledzie w śmietanie są niezwykle różnorodne, jednak to, co wyróżnia naszą recepturę to dodatek drobno pokrojonego jabłka. Ten soczysty owoc sprawia, że danie to zyskuje niepowtarzalnej świeżości i lekkości. Dodatkowo szczypiorek oraz koperek nadają smakowitym śledziom w śmietanie niezwykłego aromatu. Potrawa ta stanowi także fantastyczną bazę do wielu modyfikacji. Przykładowo, przepis ten można wzbogacić w swoje ulubione dodatki, dzięki czemu stanie się bardziej spersonalizowany i dopasowany do osobistych preferencji. Koniecznie zapoznaj się z poniższą recepturą na śledzie w śmietanie oraz poznaj nasze rekomendacje na to, jak urozmaicić ten tradycyjny przysmak.
Zobacz także: Śledzie w oleju — najlepszy przepis na śledzie wigilijne
Śledzie w śmietanie — przepis babci
Doskonałe śledzie w śmietanie to smak, który nierzadko wiązany jest z przepisami babci. To właśnie tajemnica tego przysmaku — inspirowany babciną kuchnią po prostu nie może się nie udać. Śledzie w śmietanie podawane ze świeżym pieczywem mogą stanowić pyszny przysmak, doskonały jako szybka przekąska, ale i zakąska na świąteczny stół.
Jak urozmaicić podstawowy przepis na śledzie w śmietanie? Najlepsze pomysły
Śledzie w śmietanie można serwować samodzielnie, wykonane zgodnie z poniższą recepturą. Bez obaw o smak można również dodać do przepisu różnorodne dodatki, czyniąc go bardziej spersonalizowanym przysmakiem. Warto wypróbować to danie przyrządzone w formie sałatki. Taka modyfikacja wymaga jednak rezygnacji z dodatku jabłka. Zamiast tego owocu do śledzi w śmietanie polecamy dodać pokrojonego w kostkę ugotowanego ziemniaka oraz groszek konserwowy. Stanowią one razem połączenie, o którym naprawdę ciężko zapomnieć.
Inną rekomendowaną przez nas alternatywą, jest przygotowanie śledzi w śmietanie z ogórkami konserwowymi. W takim przypadku łyżkę śmietany warto także zastąpić majonezem. Miłośnicy marynowanych warzyw mogą ponadto wypróbować przepis na śledzie w śmietanie z dodatkiem pieczarek w zalewie — ich delikatnie octowy smak nada temu rarytasowi nieco wyrazistości i ostrości.