Oryginalny pomysł na przepyszne placki z gotowanych ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na placki z gotowanych ziemniaków

  • 1 kg Ugotowane ziemniaki
  • 1 sztuka Jajko
  • 0.33 Sztuka Kalafior
  • 1 szklanki Płatki kukurydziane
  • 4 łyżki Mąka pszenna
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 0.5 Łyżka Curry
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Na małe kawałki kroimy połówkę cebuli i wrzucamy ją na patelnię. Smażymy na niewielkim ogniu, póki się nie zeszkli. Po usmażeniu cebulę odkładamy na bok do wystudzenia.

  2. 2

    Gotujemy kalafior i ugniatamy go razem z ugotowanymi ziemniakami. Do masy ziemniaczano-kalafiorowej dodajemy mąkę, jajko, wystudzoną cebulę. Całość posypujemy curry. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy.

  3. 3

    Płatki kukurydziane rozdrabniamy – możemy użyć w tym celu blendera, moździerza lub wrzucić płatki to woreczka i przewałkować je wałkiem. Chodzi o tu, żeby były naprawdę niewielkich rozmiarów odpowiednie do panierowania.

  4. 4

    Z masy, którą przygotowaliśmy wcześnie formujemy średniej wielkości kulki, które delikatnie spłaszczamy dłonią. Placki panierujemy w misce z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.

  5. 5

    Gotowe placki z gotowanych ziemniaków układamy na rozgrzanej z niewielką ilością oleju patelni i smażymy z obu stron. Osobom, które chcą uniknąć smażenia alternatywnym rozwiązaniem będzie  opcja zapieczenie placków ziemniaczanych w piekarniku ustawionym na 180 stopni Celsjusza przez około kwadrans.

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też