Najlepsza zapiekanka z rybą dla małego dziecka
Zapiekanka z rybą? Nie wszystkie dzieci lubią rybny smak i zapach, dlatego w cenie są wszystkie dania, które pozwolą przemycić w posiłku kawałki mięsa. Takim hitem na dziecięcym talerzu może okazać się właśnie lekkie ryżowo-warzywne danie dodatkowo zapieczone pod kremowym beszamelem.
Składniki
Składniki na zapiekankę z rybą dla małego dziecka
- 400 g Filet z dorsza
- 4 kawałki Brokuły
- 4 kawałki Kalafior
- 1 sztuka Marchewki
- 2 łyżki Masło
- 2 łyżki Mąka pszenna
- 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
- 0.25 Łyżeczka Kurkuma
- 1 łyżeczka Przyprawa do ryb
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta Pieprz
- 0.5 Sztuka Cytryna
- 1 woreczek Ryż
Przygotowanie
- 1
W przepisie na zapiekankę z rybą może się znaleźć inna ryba niż dorsz. Równie dobry będzie halibut, sola czy łosoś. Ryba powinna być pozbawiona ości i dokładnie umyta.
- 2
Kawałki ryby umieszczamy w miseczce, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i posypujemy ziołami - przyprawą do ryb (pasować będą tu także zioła prowansalskie).
- 3
Gotujemy ulubiony ryż – dobrze wychodzi w przepisie na zapiekankę z rybą ryż lekko klejący się, o okrągłych ziarnach jak ryż do sushi lub risotto.
- 4
Marchewki obieramy i kroimy na średniej grubości talarki, brokuł i kalafior dzielimy na mniejsze kawałki. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie – najdłużej powinna gotować się marchew, najkrócej brokuł. Jarzyny nie powinny być rozgotowane, bo będą jeszcze miękły w piekarniku. Po ugotowaniu warzyw odcedzamy je.
- 5
Kolejny krok to przygotowanie zasmażki – czyli sosu beszamelowego. W tym celu w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Ciągle mieszając smażymy, póki mąka się nie zarumieni. Kiedy to nastąpi dodajemy powoli szklankę mleka i energicznie mieszając doprowadzamy do zagotowania sosu. Dodajemy kolejną szklankę mleka oraz gałkę muszkatołową, szczyptę pieprzu i soli, i gotujemy jeszcze chwilę, pilnując, żeby sos miał aksamitną konsystencję pozbawioną grudek.
- 6
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza na termoobiegu.
- 7
Zapiekankę z rybą będziemy piec w żaroodpornym naczyniu. Układamy w nim warstwami: ryż, kawałki ryby, warzywa. Całość zalewamy sosem beszamelowym.
- 8
Zgodnie z przepisem, zapiekanka powinna spędzić w piekarniku około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika danie jest gotowe do jedzenia.
Przeczytaj także:
Przepis na zapiekankę z rybą dla małego dziecka jest banalnie prosty w wykonaniu, można zrobić jej więcej i przeznaczyć także na obiad czy kolację dla dorosłych. Danie jest bardzo delikatne, zdrowe i sycące. Dorośli mogą je sobie podkręcić dodając na talerz sos czosnkowy zrobiony z jogurtu, wyciśniętego przez praskę czosnku kilku kropel cytryny i szczypty soli.
Jaka jest zapiekanka z rybą dla małego dziecka?
To danie ma wiele zalet. Pierwszą z nich jest niewątpliwie smak – ryż, ryba i warzywa pod beszamelem w ramach pieczenia stają się kremowe, miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach. Drugim plusem tego dania jest prostota jego wykonania. Nie trzeba mieć zbyt dużych talentów kulinarnych – wystarczy trzymać się przepisu za pierwszym razem, a przy kolejnych podejściach do wykonania zapiekanki, robić ją za pamięci.
Zapiekanka z ryby dla małego dziecka to także pomysł na szybkie i efektowne danie jednogarnkowe – po ugotowaniu warzyw i zrobieniu beszamelu wszystko zapiekamy w jednym naczyniu żaroodpornym. Przy kolejnych podgrzewaniach danie nie traci na smaku – wręcz przeciwnie – aromaty poszczególnych składników przenikają się i potrawa tylko zyskuje.
Na co zwracać uwagę przygotowując zapiekankę z rybą dla małego dziecka?
Przy wykonywaniu tego dania kluczowe jest dobranie ryby, która pozostanie delikatna i wilgotna po upieczeniu, lekko rozpadająca się. Musimy uważać, żeby ryby nie przepiec, bo będzie twarda i sucha. Równie ważne jest przygotowanie odpowiedniej ilości beszamelu, tak, żeby wszystkie składniki zapiekanki miały możliwość się w nim zapiec. W przypadku przepisu dla dorosłych dodać można także liście szpinaku przesmażone wcześniej z czosnkiem.
Zapiekankę można układać warstwowo – na samym spodzie kładziemy ugotowany wcześniej ryż, potem skropioną cytryną i natartą przyprawami rybę, a na samej górze warzywa. Jeśli chcemy mieć pewność, że beszamel dotrze do wszystkich warstw, możemy przekładać kilkoma łyżkami każde, z układanych poziomów.
Z czym podawać zapiekankę z rybą dla małego dziecka?
Odpowiedź na to pytanie brzmi – z niczym. To danie, do którego nie musicie dodawać niczego więcej. Zawiera wszystkie grupy produktów ważnych dla pełnowartościowego obiadu lub kolacji na ciepło: ryż, rybę i warzywa. Zapiekanka jest daniem kompletnym.