Najlepsza zapiekanka z rybą dla małego dziecka

Zapiekanka rybna
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na zapiekankę z rybą dla małego dziecka

  • 400 g Filet z dorsza
  • 4 kawałki Brokuły
  • 4 kawałki Kalafior
  • 1 sztuka Marchewki
  • 2 łyżki Masło
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • 0.25 Łyżeczka Kurkuma
  • 1 łyżeczka Przyprawa do ryb
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz
  • 0.5 Sztuka Cytryna
  • 1 woreczek Ryż

Przygotowanie

  1. 1

    W przepisie na zapiekankę z rybą może się znaleźć inna ryba niż dorsz. Równie dobry będzie halibut, sola czy łosoś. Ryba powinna być pozbawiona ości i dokładnie umyta.

  2. 2

    Kawałki ryby umieszczamy w miseczce, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i posypujemy ziołami - przyprawą do ryb (pasować będą tu także zioła prowansalskie).

  3. 3

    Gotujemy ulubiony ryż – dobrze wychodzi w przepisie na zapiekankę z rybą ryż lekko klejący się, o okrągłych ziarnach jak ryż do sushi lub risotto.

  4. 4

    Marchewki obieramy i kroimy na średniej grubości talarki, brokuł i kalafior dzielimy na mniejsze kawałki. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie – najdłużej powinna gotować się marchew, najkrócej brokuł. Jarzyny nie powinny być rozgotowane, bo będą jeszcze miękły w piekarniku. Po ugotowaniu warzyw odcedzamy je.

  5. 5

    Kolejny krok to przygotowanie zasmażki – czyli sosu beszamelowego. W tym celu w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Ciągle mieszając smażymy, póki mąka się nie zarumieni. Kiedy to nastąpi dodajemy powoli szklankę mleka i energicznie mieszając doprowadzamy do zagotowania sosu. Dodajemy kolejną szklankę mleka oraz gałkę muszkatołową, szczyptę pieprzu i soli, i gotujemy jeszcze chwilę, pilnując, żeby sos miał aksamitną konsystencję pozbawioną grudek.

  6. 6

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza na termoobiegu.

  7. 7

    Zapiekankę z rybą będziemy piec w żaroodpornym naczyniu. Układamy w nim warstwami: ryż, kawałki ryby, warzywa. Całość zalewamy sosem beszamelowym.

  8. 8

    Zgodnie z przepisem, zapiekanka powinna spędzić w piekarniku około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika danie jest gotowe do jedzenia.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też