Sałatka z burakiem i fetą, czyli dowód na to, że smak tkwi w prostocie

Sałatka z burakiem i fetą
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka z burakiem i fetą

  • 1 łyżeczka Ocet balsamiczny
  • 2 garście Rukola
  • 4 sztuki Czerwony burak
  • 1 łyżeczka Miód
  • 2 łyżki Orzeszki piniowe
  • 100 g Ser feta
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  2. 2

    Buraki starannie umyj, osusz, następnie owiń folią aluminiową i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 60 minut, a następnie wyciągnij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia. Jeżeli korzystasz z dużych buraków, wydłuż proporcjonalnie czas pieczenia nawet do 90 minut.

  3. 3

    Gdy buraki przestygną obierz je ze skórki, a następnie pokrój w drobną kostkę lub cienkie plasterki.

  4. 4

    Rukolę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz.

  5. 5

    Fetę pokrój w kostkę.

  6. 6

    Patelnię bez dodatku tłuszczu umieść na palniku o maksymalnej mocy. Gdy się nagrzeje wysyp na nią orzeszki piniowe i praż do chwili zarumienienia. Następnie przesyp je do miseczki.

  7. 7

    W niedużym naczyniu wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, miód oraz ocet balsamiczny. Dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym i starannie wymieszaj. 

  8. 8

    Na półmisku umieść rukolę, pokrojone w kostkę buraki oraz fetę i prażone orzechy. Wszystkie składniki polej sosem, a następnie wymieszaj.

     

    Sałatka z burakiem i fetą smakuje fantastycznie podana ze świeżym pieczywem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też