Znakomity schab faszerowany — przepis, który zasmakuje nawet teściowej

Schab faszerowany
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab faszerowany

  • 4 sztuki Pomidor
  • 150 g Ser żółty
  • 4 ząbki Czosnek
  • 4 łyżki Musztarda
  • 2 kg Schab wieprzowy
  • 3 sztuki Ogórki kiszone
  • 200 g Boczek
  • 1 łyżeczka Koper włoski
  • 3 łyżki Sos sojowy
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 4 łyżki Olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka Majeranek
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Schab umyj, osusz, a następnie natnij go, tworząc plastry o grubości ok. 2 cm. Nie przecinaj jednak mięsa do końca. 

  2. 2

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  3. 3

    Następnie przygotuj marynatę do mięsa. Aby ją zrobić, umieść w miseczce przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, olej rzepakowy, sos sojowy, koper włoski, majeranek oraz słodką paprykę w proszku. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, a następnie dokładnie posmaruj nią mięso. Następnie zawiń schab w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 5 godzin.

  4. 4

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  5. 5

    Ser żółty, pomidory, ogórki oraz boczek pokrój w plastry.

  6. 6

    Schłodzone mięso przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Plastry schabu faszeruj naprzemiennie kawałkami boczku, ogórka, sera żółtego i pomidora. 

  7. 7

    Tak przygotowany schab faszerowany umieść w nagrzanym piekarniku na 130 minut. Najlepiej, aby 25 minut przed zakończeniem pieczenia ściągnąć pokrywkę. Zabieg ten sprawi, że mięso apetycznie się zarumieni. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też