Yakitori, czyli doskonała propozycja na rodzinne spotkanie przy grillu

Yakitori
Źródło: Shutterstock/Axel Mel

Składniki

Yakitori

  • 0.25 Szklanka Cukier brązowy
  • 500 g Filet z kurczaka
  • 0.5 Szklanka Sos sojowy
  • 2 łyżki Woda
  • 1 łyżeczka Ocet balsamiczny
  • 2 sztuki Cytryna
  • 0.25 Szklanka Mirin
  • 0.25 Szklanka Sake
  • 1 ząbek Czosnek

Przygotowanie

  1. 1

    Drewniane patyczki włóż do naczynia wypełnionego zimną wodą i mocz je przez co najmniej 30 minut.

  2. 2

    Czosnek obierz z łupin i rozgnieć płaską stroną noża.

  3. 3

    Aby przygotować sos Yakitori, w rondelku umieść sos sojowy, mirin, sake, cukier brązowy, ocet balsamiczny, wodę oraz czosnek. Połóż naczynie na palniku o średniej mocy i gotuj do chwili zredukowania marynaty. Następnie przelej Yakitori do miseczki, wyjmij rozgnieciony ząbek czosnku i pozostaw do wystudzenia.

  4. 4

    Pierś z kurczaka starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego, usuń błony i chrząstki, po czym pokrój mięso w niedużą kostkę. 

  5. 5

    Cytrynę sparz wrzątkiem i pokrój na mniejsze kawałki.

  6. 6

    Na namoczone patyczki nabijaj mięso z kurczaka, a na ich końce dodaj także 2 kawałki cytryny. Gotowe szaszłyki starannie posmaruj sosem Yakitori, a następnie smaż przekąskę na mocno rozgrzanym grillu. W trakcie obróbki termicznej 2-krotnie posmaruj szaszłyki przygotowanym sosem.

     

    Szaszłyki Yakitori smakują najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Zachęcamy, aby przed podaniem posypać je nasionami sezamu. 

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też