Yakitori, czyli doskonała propozycja na rodzinne spotkanie przy grillu
Yakitori to nic innego jak szaszłyki z kurczaka marynowane w aromatycznym sosie, a następnie smażone na mocno rozgrzanym grillu. To idealna propozycja na letnie spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Orientalna mieszanka przypraw sprawia, że Yakitori znacznie różni się od klasycznych potraw z rusztu. To przysmak, który zachwyci najbliższe Ci osoby i z pewnością wielokrotnie powróci do domowego jadłospisu.
Składniki
Yakitori
- 0.25 Szklanka Cukier brązowy
- 500 g Filet z kurczaka
- 0.5 Szklanka Sos sojowy
- 2 łyżki Woda
- 1 łyżeczka Ocet balsamiczny
- 2 sztuki Cytryna
- 0.25 Szklanka Mirin
- 0.25 Szklanka Sake
- 1 ząbek Czosnek
Przygotowanie
- 1
Drewniane patyczki włóż do naczynia wypełnionego zimną wodą i mocz je przez co najmniej 30 minut.
- 2
Czosnek obierz z łupin i rozgnieć płaską stroną noża.
- 3
Aby przygotować sos Yakitori, w rondelku umieść sos sojowy, mirin, sake, cukier brązowy, ocet balsamiczny, wodę oraz czosnek. Połóż naczynie na palniku o średniej mocy i gotuj do chwili zredukowania marynaty. Następnie przelej Yakitori do miseczki, wyjmij rozgnieciony ząbek czosnku i pozostaw do wystudzenia.
- 4
Pierś z kurczaka starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego, usuń błony i chrząstki, po czym pokrój mięso w niedużą kostkę.
- 5
Cytrynę sparz wrzątkiem i pokrój na mniejsze kawałki.
- 6
Na namoczone patyczki nabijaj mięso z kurczaka, a na ich końce dodaj także 2 kawałki cytryny. Gotowe szaszłyki starannie posmaruj sosem Yakitori, a następnie smaż przekąskę na mocno rozgrzanym grillu. W trakcie obróbki termicznej 2-krotnie posmaruj szaszłyki przygotowanym sosem.
Szaszłyki Yakitori smakują najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Zachęcamy, aby przed podaniem posypać je nasionami sezamu.
Zobacz także:
- Zupa tajska z kurczakiem — aromatyczna propozycja sycącego posiłku dla całej rodziny
-
Przepis na najlepszego kurczaka curry — orientalny obiad gotowy w 40 minut
Yakitori to danie dziecinnie proste w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie kilka składników, by uzyskać niepowtarzalny smak i aromat. Do wykonania tego specjału będziesz potrzebować bambusowych patyczków, kawałków mięsa oraz odpowiedniego sosu, którym należy polewać szaszłyki w trakcie grillowania. To właśnie unikatowa marynata odpowiada za porywający efekt, który zwala z nóg nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Jak przygotować Yakitori? Praktyczne porady i wskazówki
Kluczowy składnik Yakitori to mięso świeże, dobrej jakości. Sugerujemy, aby wybrać pierś w kurczaka. Jest ona znacznie chudsza niż inne fragmenty drobiu, a jej porcjowanie łatwiejsze. Po starannym umyciu mięsa należy pokroić filety na mniejsze kawałki, a następnie nadziać je na bambusowe patyczki. Aby Yakitori były aromatyczniejsze, rekomendujemy, aby na końcach szaszłyków umieścić kawałki cytryny, które fantastycznie komponują się z wykorzystaną marynatą.
Zobacz także: Pyszny kurczak w cieście kokosowym, który rozpływa się w ustach. Jedyny taki przepis
Sos do Yakitori można przyrządzić samodzielnie, podążając za opisywaną recepturą lub zakupić w sklepie gotową marynatę. Wykonanie tego elementu we własnym zakresie umożliwia spersonalizowanie potrawy i dopasowanie jej do osobistych preferencji smakowych. Osobiście polecamy ominąć drogę na skróty i wykonać przepis od A do Z. Zapewniamy, że orientalny smak tej orientalnej przekąski na długo zapisze się w twojej pamięci.
Gotowe szaszłyki można grillować zarówno na grillu węglowym, gazowym, jak i elektrycznym. Należy pamiętać, że korzystając z tradycyjnego rusztu, patyczki bambusowe muszą być odpowiednio długo moczone w wodzie. Zabieg ten pomoże zapobiec zapaleniu drewienka w trakcie obróbki termicznej.