Zupa czosnkowa — pyszny sposób na zdrowie całej rodziny. Nawet dzieci ją uwielbiają

Zupa czosnkowa
Źródło: Shutterstock/NoirChocolate

Składniki

Zupa czosnkowa

  • 0.5 Szklanka Śmietana 18%
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 3 sztuki Ziemniaki
  • 1 litr Bulion warzywny
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • 1 łyżka Masło
  • 1 główka Czosnek
  • Pieprz czarny mielony
  • Natka pietruszki
  • 1 sztuka Cebula
  • Tymianek
  • Ostra papryka mielona

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki obierz, umyj, a następnie pokrój w drobną kostkę.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra.

  3. 3

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  4. 4

    W garnku rozpuść masło i wlej oliwę z oliwek. Następnie dodaj przygotowany czosnek oraz cebulę i smaż składniki do chwili ich zarumienienia. 

  5. 5

    Do podsmażonych warzyw dodaj tymianek, gałkę muszkatołową, ostrą paprykę w proszku oraz ziemniaki. Po kilku minutach zalej komponenty bulionem warzywnym. 

  6. 6

    Zupę czosnkową gotuj przez ok. 15 minut. Gdy upłynie wskazany czas zblenduj całość na gładki krem, a następnie skosztuj dania i dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  7. 7

    Na koniec, nalej krem na talerze. Zupa czosnkowa prezentuje się świetnie podana z kleksem kwaśnej śmietany oraz listkami natki pietruszki. Warto także dodać porcję grzanek lub serwować danie z kromkami świeżego pieczywa.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też