Jajka faszerowane szynką z nieprzeciętnym dodatkiem. Smak przekąski zwali cię z nóg

Jajka faszerowane szynką
Źródło: Shutterstock/zi3000

Składniki

Jajka faszerowane szynką

  • 1 łyżka Majonez
  • 5 sztuk Rzodkiewka
  • Szynka
  • 10 sztuk Jajko
  • Posiekany szczypiorek
  • 1 łyżeczka Ostra musztarda
  • 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 Szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Ugotuj jajka na twardo. Czas obróbki termicznej jest niezwykle ważny. Jajka nie mogą popękać, dlatego kontroluj czas ich gotowania. 

  2. 2

    W międzyczasie umyj rzodkiewki i pokrój je na dowolne kawałki. Posłużą one do ozdabiania jajek faszerowanych szynką.

  3. 3

    Gdy się ugotują, zalej je zimną wodą, a po kilku minutach obierz ze skorupek. Następnie przepołów składniki, prowadząc nóż wzdłuż jajek. Z każdej połówki wyciągnij żółtko i umieść je w osobnym naczyniu. Uważaj, żeby nie uszkodzić białek.

  4. 4

    Szynkę pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do miski z żółtkami. 

  5. 5

    Umyj szczypiorek i drobno go posiekaj.

  6. 6

    Następnie do naczynia dodaj pokrojony szczypiorek, musztardę oraz majonez. Całość starannie wymieszaj i dopraw do smaku, dodają czarny pieprz mielony oraz sól.

  7. 7

    Za pomocą łyżeczki nałóż przygotowany nadzienie do połówek ugotowanych jajek. Aby zadbać o estetyczny wygląd przekąski, farsz polecamy wyciskać, korzystając z rękawa cukierniczego. 

     

    Gotową przekąskę wielkanocną udekoruj kawałkami pokrojonych rzodkiewek.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też