Zalewajka na białej kiełbasie z przepisu Ewy Wachowicz — koniecznie jej spróbuj
Chcesz, żeby tegoroczna Wielkanoc nabrała nowego smaku? Mamy na to znakomity i prosty sposób! Zalewajka na białej kiełbasie to świetny przepis na innowacyjną zupę, która z powodzeniem może znaleźć się na świątecznym stole. Gwarantujemy, że jej smak zaskoczy wszystkich bliskich, a przygotowanie potrawy nie sprawi ci nawet najmniejszego kłopotu.
Składniki
Zalewajka na białej kiełbasie
- 1 litr Bulion
- 1 szklanki Zakwas na żur z butelki
- 1 kg Biała kiełbasa
- 100 g Mrożone kurki
- 1 łyżka Masło klarowane
- 1 sztuka Cebula
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- 1 łyżka Suszony majeranek
Dodatkowo do podania
- Jajko na twardo
- Śmietana
- Chrzan
Przygotowanie
- 1
Kurki wyciągnij z zamrażarki i odłóż je, aby się odmroziły. Dopiero wtedy można poddać je obróbce termicznej.
- 2
Białą kiełbasę pokrój w plastry o preferowanej grubości.
- 3
Na patelni rozgrzej masło klarowane, po czym dodaj plasterki kiełbasy i smaż ją przez kilka minut.
- 4
W międzyczasie obierz cebulę z łupin i pokrój na drobne kawałki. Następnie wrzuć warzywo na patelnię do przyrumienionej kiełbasy i kontynuuj smażenie.
- 5
Kiedy kurki się odmrożą, pokrój je na niewielkie kawałki i dodaj na patelnię. Składniki smaż jeszcze przez 5-7 minut, zmniejszając moc palnika.
- 6
W większym garnku podgrzej bulion, a gdy zacznie się gotować, dodaj wszystkie podsmażone składniki. Całość dopraw do smaku, dodając sól, majeranek i czarny pieprz mielony. To czas, aby dodać także inne preferowane przyprawy.
- 7
Po upływie 10 minut do zalewajki na białej kiełbasie dodaj zakwas. Kiedy zupa się zagotuje, możesz wyłączyć palnik.
Potrawę podawaj z połówkami jajek na twardo, kleksem gęstej śmietany oraz odrobiną ulubionego chrzanu.
Zobacz także:
Zalewajka na białej kiełbasie to propozycja dla miłośników świeżości. Jeżeli w twoje menu zaczyna wkradać się rutyna, koniecznie wypróbuj tę recepturę. Smak zupy rewelacyjnie wpisuje się w charakter Świąt Wielkanocnych, dzięki dodatkowi zakwasu na żurek. Nie jest to jednak typowa receptura. Smak wyróżnia się na tle tradycyjnych dań, dzięki wyjątkowemu dodatkowi. Mowa o mrożonych kurkach, które posiadają rzesze wiernych miłośników.
Zalewajka na białej kiełbasie z przepisu Ewy Wachowicz urozmaici rodzinny jadłospis. Nic nie stoi na przeszkodzie, by smakołyk ten przyrządzać również w środku tygodnia. Zapewniamy, że potrawa posmakuje nawet najbardziej wybrednym lokatorom.
Zobacz także: Zupa z trybuli po niemiecku — świąteczny specjał zachwalany przez naszych sąsiadów
Zalewajka na białej kiełbasie — jak ją przygotować? Poznaj nasze wskazówki
Przygotowanie zalewajki na białej kiełbasie opiera się na kilku banalnych krokach. Niech prosty sposób wykonania przepisu cię jednak nie zmyli — smak tej zupy jest naprawdę porywający! “Magicznym” składnikiem znajdującym się w recepturze są mrożone kurki. Fani tych wyjątkowych darów lasu z pewnością będą w siódmym niebie. Warto jednak pamiętać, aby przed gotowaniem wyciągnąć je z zamrażarki i pozostawić do odmrożenia.
Przejdźmy jednak do konkretów. Przygotowania zalewajki na białej kiełbasie rozpocząć należy od pokrojenia tytułowej kiełbasy w krążki i jej podsmażenia. Polecamy wykorzystać do tego masło klarowane. Po przyrumienieniu mięsa pora na zeszklenie cebuli. Wystarczy ją posiekać i dorzucić na patelnię do smażącej się kiełbasy. Kiedy kurki się odmrożą, pokrój je na mniejsze cząstki i dorzuć do pozostałych produktów. Pora, by przejść do bulionu. Gdy się zagotuje, połącz go z podsmażonymi składnikami, dodaj zakwas, dopraw zupę do smaku i voilà — zalewajka na białej kiełbasie jest gotowa do degustacji!