Zalewajka na białej kiełbasie z przepisu Ewy Wachowicz — koniecznie jej spróbuj

Zalewajka na białej kiełbasie
Źródło: Shutterstock/nesavinov

Składniki

Zalewajka na białej kiełbasie

  • 1 litr Bulion
  • 1 szklanki Zakwas na żur z butelki
  • 1 kg Biała kiełbasa
  • 100 g Mrożone kurki
  • 1 łyżka Masło klarowane
  • 1 sztuka Cebula
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka Suszony majeranek

Dodatkowo do podania

  • Jajko na twardo
  • Śmietana
  • Chrzan

Przygotowanie

  1. 1

    Kurki wyciągnij z zamrażarki i odłóż je, aby się odmroziły. Dopiero wtedy można poddać je obróbce termicznej. 

  2. 2

    Białą kiełbasę pokrój w plastry o preferowanej grubości.

  3. 3

    Na patelni rozgrzej masło klarowane, po czym dodaj plasterki kiełbasy i smaż ją przez kilka minut.

  4. 4

    W międzyczasie obierz cebulę z łupin i pokrój na drobne kawałki. Następnie wrzuć warzywo na patelnię do przyrumienionej kiełbasy i kontynuuj smażenie. 

  5. 5

    Kiedy kurki się odmrożą, pokrój je na niewielkie kawałki i dodaj na patelnię. Składniki smaż jeszcze przez 5-7 minut, zmniejszając moc palnika.

  6. 6

    W większym garnku podgrzej bulion, a gdy zacznie się gotować, dodaj wszystkie podsmażone składniki. Całość dopraw do smaku, dodając sól, majeranek i czarny pieprz mielony. To czas, aby dodać także inne preferowane przyprawy.

  7. 7

    Po upływie 10 minut do zalewajki na białej kiełbasie dodaj zakwas. Kiedy zupa się zagotuje, możesz wyłączyć palnik. 

     

    Potrawę podawaj z połówkami jajek na twardo, kleksem gęstej śmietany oraz odrobiną ulubionego chrzanu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też