Wspaniałe gofry bananowe – smak, którego się nie zapomina

GOfry bananowe
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na gofry bananowe

  • 1 szklanki mąka jaglana
  • 0.25 Szklanka Mleko
  • 0.33 Szklanka Olej rzepakowy
  • 2 sztuki Jajko
  • 2 sztuki Banan
  • 0.5 Łyżeczka Mielony cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na gofry bananowe zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek i ubicia tych drugich na sztywną, białą pianę. Można w tym celu skorzystać z ręcznej ubijaczki lub miksera. Piana powinna być biała, sztywna i pełna pęcherzyków.

  2. 2

    W drugiej misce umieszczamy pokrojone na małe kawałki cząstki banana, żółtka z jajek po oddzieleniu białek, mleko i olej. Z pomocą blendera rozdrabiamy wszystkie składniki na jednolitą rzadką masę.

  3. 3

    Do masy dodajemy kolejno mąki: ziemniaczaną i jaglaną a także tarty cynamon. Mieszamy delikatnie do czasu, kiedy wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę.

  4. 4

    Do masy na gofry bananowe dodajemy na sam koniec ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy, łącząc wszystkie składniki. Zróbmy to powoli, niezbyt energicznie, żeby piana z białek pozostała sztywna.

  5. 5

    Masa na gofry bananowe powinna być gęsta ale także puszysta.

  6. 6

    Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy jej formy silikonowym pędzlem z olejem. Kiedy maszyna będzie mocno rozgrzana, wylewamy kilka łyżek ciasta, tak, aby masa gofrowa równomiernie pokryła wyżłobienia. Zamykamy górną klapkę i pieczemy. Najlepiej uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż gofry się zrobią – nie ulegając pokusie otwieranie urządzenia. Pieczenie gofrów zajmuje chwilę, ale cierpliwie oczekiwanie zostanie nagrodzone równomiernie zarumienionymi wypiekami. Czas w tym wypadku działa na korzyść gofra – im więcej minut spędzi w maszynce, tym będzie bardziej chrupiący i apetycznie rumiany. Gofry można podawać z owocami, ale także domowej roboty nutellą, dżemem czy powidłami.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też