Wspaniałe gofry bananowe – smak, którego się nie zapomina
Gofry bananowe mogą odmienić gust wasz i waszych dzieci jeśli chodzi o smakowite desery. Dodane do ciasta na gofry owoce dodają wypiekom więcej wilgotności i przyjemnego bananowego smaku. Jak wykonać tę nową wersję gofrów? Bardzo łatwo, szybko i przyjemnie.
Składniki
Składniki na gofry bananowe
- 1 szklanki mąka jaglana
- 0.25 Szklanka Mleko
- 0.33 Szklanka Olej rzepakowy
- 2 sztuki Jajko
- 2 sztuki Banan
- 0.5 Łyżeczka Mielony cynamon
Przygotowanie
- 1
Przepis na gofry bananowe zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek i ubicia tych drugich na sztywną, białą pianę. Można w tym celu skorzystać z ręcznej ubijaczki lub miksera. Piana powinna być biała, sztywna i pełna pęcherzyków.
- 2
W drugiej misce umieszczamy pokrojone na małe kawałki cząstki banana, żółtka z jajek po oddzieleniu białek, mleko i olej. Z pomocą blendera rozdrabiamy wszystkie składniki na jednolitą rzadką masę.
- 3
Do masy dodajemy kolejno mąki: ziemniaczaną i jaglaną a także tarty cynamon. Mieszamy delikatnie do czasu, kiedy wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę.
- 4
Do masy na gofry bananowe dodajemy na sam koniec ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy, łącząc wszystkie składniki. Zróbmy to powoli, niezbyt energicznie, żeby piana z białek pozostała sztywna.
- 5
Masa na gofry bananowe powinna być gęsta ale także puszysta.
- 6
Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy jej formy silikonowym pędzlem z olejem. Kiedy maszyna będzie mocno rozgrzana, wylewamy kilka łyżek ciasta, tak, aby masa gofrowa równomiernie pokryła wyżłobienia. Zamykamy górną klapkę i pieczemy. Najlepiej uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż gofry się zrobią – nie ulegając pokusie otwieranie urządzenia. Pieczenie gofrów zajmuje chwilę, ale cierpliwie oczekiwanie zostanie nagrodzone równomiernie zarumienionymi wypiekami. Czas w tym wypadku działa na korzyść gofra – im więcej minut spędzi w maszynce, tym będzie bardziej chrupiący i apetycznie rumiany. Gofry można podawać z owocami, ale także domowej roboty nutellą, dżemem czy powidłami.
Przeczytaj także:
Dzięki bananom gofry pozostają słodkie, chociaż w przepisie wcale nie ma dodatku cukru. Użycie mąki jaglanej sprawia z kolei, że przekąska nie zawiera w swoim składzie glutenu. Dodatkowo gofry upieczone w tej wersji dzięki dodatkowi bananów sprawiają, że danie staje się wyjątkowo sycące i dające porządną dawkę energii.
Za co dzieci i rodzice lubią gofry bananowe?
Dzieci pokochają gofry bananowe za wyjątkowy smak, chrupiącą skórkę i miękki, wilgotny środek, a także owocową, łatwo wyczuwalną nutę bananów. Gofry bananowe mogą stać się słodkim śniadaniem, zaskakującym podwieczorkiem lub przekąską zabieraną z myślą o ryzyku pojawienia się małego głoda na spacerze czy placu zabaw. Gofra można jeść trzymając w dłoni i równocześnie spacerować czy bawić się. Gofr jest poręczny, nie brudzi i można go także wygodnie posmarować dżemem, powidłami czy domową nutellą.
Rodzice małych dzieci lubią gofry, bo tak samo jak placki, pankejki czy zrolowane naleśniki dają się szybko i łatwo upiec czy usmażyć i można je ze sobą zabierać spakowane w pojemnik i szybko zaspokoić głód dziecka w każdej okoliczności. To także smak, który gwarantuje, że dziecko gofra zje z apetytem.
Dla matek i ojców, którzy lubią angażować dzieci w zajęcia domowe samo przygotowywanie ciasta na gofry bananowe i pieczenie gofrów będzie nie lada przygodą. Dziecko może brać czynny udział w ubijaniu, miksowaniu i pieczeniu, zdobywać pierwsze szlify w pichceniu, a całe przedsięwzięcie traktować jako dobrą zabawę.
Z czym serwować gofry bananowe?
Gofry bananowe dają wiele możliwości serwowania ich. Jeśli zależy nam na tym, żeby danie pozostało jak najbardziej naturalne, możemy do niego dodać inne owoce: pocięte na mniejsze kawałki truskawki, winogrona, borówki, jagody, maliny.
Inną opcją jest postawienie na klasyczne zestawienie: gofry plus ulubiony dżem lub powidła. Dobrym i najbardziej chyba pożądanym przez dzieci miksem będzie posmarowanie gofrów domowej roboty zdrową nutellą z orzechów laskowych, kakao, mleka i miodu.
Jeśli planujecie zabrać ze sobą gofry bananowe na plac zabaw, na spacer czy w podróż, najlepiej do wielorazowego pojemniczka spakować gofry bez dodatków, a owoce zabrać w oddzielnym pudełku. W ten sposób gofry nie będą zbyt rozmiękłe i zachowają swój aromat. Najlepsze gofry to jednak te podane od razu po upieczeniu.